Compare Listings

Finanțarea pentru microintreprinderi, firme mici și mijlocii

Finanțarea pentru microintreprinderi, firme mici și mijlocii

Finanțarea pentru microintreprinderi, firme mici și mijlocii la indemana mediului de afaceri Romanesc. Ministerul Fondurilor Europene a publicat oficial proiectul de ordonanță de urgență privind 3 scheme de finanțare. Este vorba de ajutoare nerambursabile de la Uniunea Europeana care trebuie acordate pana la data de 31 decembrie 2020.

Aceste sunt urmatoarele tipuri de ajutoare care se vor acorda:

    1.   Microgranturi pentru firme si PFA – uri

Acestea se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil este de 100 de milioane de euro.  85% se vor da de la Uniunea Europeana și restul de la bugetul de stat. Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA – uri care activează ca medici si artiști, care nu au salariați.

    2.   Granturi de capital de lucru 

Granturi de capital de lucru, cu sume variabile cuprinse intre 2000-150.000 de euro. Vor fi sub forma de procent din cifra de afaceri pe anul 2019. Vizate sunt IMM-urile a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.

   3.    Granturi pentru investitii

Granturi pentru investitii cu sume cuprinse intre 50.000  si 200.000 de euro. Acestea vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM. Compania beneficiara de acest tip de ajutor trebuie sa vina cu un aport la cheltuielile eligibile de minim 15%. Conform grilei de punctaj pusa la dispozitie de Ministerul Fondurilor Europene, vor avea câștig de cauză firmele care vor veni cu un aport propriu cat mai mare la investiție, precum și cele care au inregistrat un profit mare în anul 2019.

 

CONCLUZIE:

Finanțarea pentru microintreprinderi, firme mici și mijlocii pare o solutie interesanta la prima vedere !

Daca privim mai atent situatia( a se studia intreaga ordonanta), de fapt companiile  puternice sunt stimulate sa devina mai puternice, iar cele mici sunt lasate sa moara, fiind defavorizate și discriminate față de cele mari. De obicei companiile puternice isi permit sa faca „lobby” la nivel decizional in asa fel incat grila de punctaj sa fie elaborata in avantajul lor.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

img

Radu Popa

Articole similare

Ne protejam de COVID – 19

Ne protejam de COVID - 19 in aceasta perioada de pandemie la nivel mondial prin urmatoarele masuri...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa