Finanțarea pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii la îndemână mediului de afaceri Românesc. Ministerul Fondurilor Europene a publicat oficial proiectul de ordonanță de urgență privind 3 scheme de finanțare. Este vorba de ajutoare nerambursabile de la Uniunea Europeană care trebuie acordate până la dată de 31 decembrie 2020.
Aceste sunt următoarele tipuri de ajutoare care se vor acordă:
1. Microgranturi pentru firme și PFA – uri
Acestea se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil este de 100 de milioane de euro. 85% se vor da de la Uniunea Europeană și restul de la bugetul de stat. Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA – uri care activează că medici și artiști, care nu au salariați.
2. Granturi de capital de lucru
Granturi de capital de lucru, cu sume variabile cuprinse între 2000-150.000 de euro. Vor fi sub formă de procent din cifra de afaceri pe anul 2019. Vizate sunt IMM-urile a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezența ordonanță de urgență.
3. Granturi pentru investiții
Granturi pentru investiții cu sume cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro. Acestea vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM. Compania beneficiara de acest tip de ajutor trebuie să vină cu un aport la cheltuielile eligibile de minim 15%. Conform grilei de punctaj pusă la dispoziție de Ministerul Fondurilor Europene, vor avea câștig de cauză firmele care vor veni cu un aport propriu cât mai mare la investiție, precum și cele care au înregistrat un profit mare în anul 2019.
CONCLUZIE:
Finanțarea pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii pare o soluție interesantă la prima vedere !
Dacă privim mai atent situația( a se studia întreagă ordonanță), de fapt companiile puternice sunt stimulate să devină mai puternice, iar cele mici sunt lăsate să moară, fiind defavorizate și discriminate față de cele mari. De obicei companiile puternice își permit să facă “lobby” la nivel decizional în așa fel încât grilă de punctaj să fie elaborată în avantajul lor.
Cu prietenie,
VA URMA…