Diferențele dintre acoperișul tip șarpantă și terasă

Diferențele dintre acoperișul tip șarpantă și terasă.

Acoperișul tip terasă este utilizat în țările cu climă predominant însorită. La noi în țară a fost folosit mai mult la construcțiile industriale și comerciale.

Însă în ultimii ani a devenit tot mai popular și în rândul beneficiarilor de locuințe rezidențiale.

Aceste tipuri de acoperiș prezintă diferențe majore, de la modalitatea de execuție până la costurile aferente:

  1. Acoperișul tip terasă

Acesta se folosește în zone cu climă caldă unde plouă rar și presupune turnarea unei plăci de beton peste ultimul etaj. De asemenea, se poate folosi structura metalică în locul plăcii de beton.

Pentru a fi adaptat climei din țara noastră, pe lângă hidroizolarea corespunzătoare, mai trebuie termoizolat foarte bine.

La execuția acestui tip de acoperiș se folosesc multe materiale scumpe, precum membrane de difuzie a vaporilor în mai multe straturi, termoizolație și hidroizolație de calitate superioară.

  1. Acoperișul tip șarpantă

Acest tip de acoperiș, este tradițional pentru zonele cu climă rece și precipitații abundente, așa cum este și în țara noastră.

Nu necesită obligativitatea turnării unei plăci de beton peste ultimul nivel. Lemnul și învelitoarea sunt suficiente, mai ales unde nu se construiesc mansarde locuibile. Acest tip de acoperiș, în mod tradițional este întâlnit cu una sau mai multe “ape”.

Dacă se folosește învelitoare ușoară, gen tablă, atunci necesarul de lemn pentru structură scade. La fel și costurile !

Acestea sunt diferențele dintre acoperișul tip șarpantă și terasă.

Acoperișul tip terasă este frumos dar costisitor de realizat și mai ales de întreținut, pentru zone geografice cu climă similară țării noastre.

În principiu, la realizarea acestui tip de acoperiș se cheltuiește cu circa 50% mai mult decât la cea a unui acoperiș tip șarpantă, tradițional !

Alegerea acoperișului este o chestiune de gust și mai ales de disponibilitate financiară din partea beneficiarului.

Indiferent de ce tip de acoperiș preferi, trebuie să apelezi la un specialist și să ții cont de recomandările acestuia pentru a realiza un acoperiș perfect funcțional și fără surprize neplăcute în timp.

Atunci când cauți o casă de vânzare sau un duplex de vânzare, dacă găsești un imobil cu acoperiș tip terasă, fii atent la materialele care s-au folosit și mai ales la felul în care au fost puse în operă.

 

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

Compare listings

Compare