Anul Nou aduce modificări în construcții

Anul nou aduce modificări în construcții. Toate clădirile ce se vor construi sau pentru care se va elibera recepția la terminarea lucrărilor începând din acest an, trebuie să aibă consum energetic aproape zero.

Este vorba de standardul nZEB (nearly zero energy building)

Un consum aproape egal cu zero, generat din surse de energie regenerabile și eficiente din punct de vedere energetic :

  • energie fotovoltaică
  • energie eoliană
  • pompe de căldură

Dacă până în anul 2018 acest standard era valabil doar pentru clădirile publice, din acest an se aplică și celor cu destinație rezidențială. Indiferent de natura lor, clădiri private, locuințe individuale sau multifamiliale, toate au această obligativitate.

Legislația țării noastre prevede că o clădire al cărui consum de energie este “aproape egal cu zero”, este acea clădire la care necesarul de energie este asigurat în proporție de minim 30% cu energie din surse regenerabile, precum cele mai sus menționate.

Acestea trebuie produse la fața locului sau la o distanță de maxim 30 km față de coordonatele GPS ale clădirii.

Construcțiile apropiate de standardul “casă pasivă”, care consumă puțină energie sau deloc, sunt foarte bine termoizolate.

Cu alte cuvinte, toate construcțiile trebuie să fie termoizolate corespunzător și să aibă o sursă de energie neconvențională. Acest aspect este îmbucurător, după 30 de ani în care termoizolarea clădirilor s-a făcut după ureche. De cele mai multe ori cu materiale de proastă calitate (polistiren expandat), subdimensionat și fără niciun studiu prealabil al clădirii din punct de vedere energetic.

Ordinea obținerii documentației necesare pentru construirea unei clădiri eficiente energetic este următoarea:

  1. Proiect arhitectură
  2. Studiu și documentație conformare energetică
  3. Proiect structura
  4. Proiect instalații
  5. Avize

Atenție !! După realizarea proiectului de arhitectură, următoarea persoană care se contactează este inginerul specializat pe conformarea energetică a clădirii. De abia după aceea se ia legătura cu inginerul structurist, urmat de ceilalți specialișți.

Ideal este să lucrezi cu un singur birou ce înglobează toate disciplinele, în așa fel încât să nu-ți bați capul !

Anul Nou aduce modificări în construcții. Domeniul începe să fie reglementat corespunzător însă vine și cu “dezavantaje”. Costurile vor crește semnificativ !

Indiferent că dorești o casă de vânzare, un apartament de vânzare, o garsonieră de vânzare sau poate un duplex de vânzare, îți recomandăm să cumperi doar proprietăți termoizolate corespunzător, conform standardelor actuale de calitate.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

 

Compare listings

Compare