Cladiri cu risc seismic Brasov

Cladiri cu risc seismic Brasov

Cladiri cu risc seismic Brasov

Salut și bine te-am găsit la un nou subiect de blog. Astăzi vom vorbi despre cutremure și riscurile la care ne expunem atunci cănd construim sau cumpărăm imobile care nu indeplinesc condițiile de siguranță impuse de normativul în construcții din România.

Cutremurele sunt una dintre cele mai distructive catastrofe naturale cunoscute de om, iar construcțiile cu risc seismic pot fi extrem de periculoase în astfel de situații. Deși în țara noastră există reguli stricte privind construcția de clădiri rezistente la cutremure, încă există multe clădiri vechi sau mai noi care prezintă un risc mare de prăbușire în cazul unui cutremur. La fel ca multe alte orașe din țară, Brașov este un oraș care are clădiri vechi și neconsolidate, în special în centru istoric unde întâlnim imobile care au chiar și câteva sute de ani.

În acest subiect de blog, vom discuta despre ce înseamnă un risc seismic, care sunt cauzele și cum putem preveni astfel de situații periculoase în contextul cutremurelor din ultima perioadă, atât în Turcia cât și în țara noastră.

Poate te-ai întrebat ce este un risc seismic?

Riscul seismic se referă la pericolul de a suferi daune din cauza unui cutremur. Acest risc poate fi influențat de mulți factori, inclusiv amplasarea geografică, vârsta clădirii, materialele din care este construită clădirea, precum și modul în care a fost construită. De regulă, un imobil cu un risc seismic ridicat este acea clădire care nu a fost proiectată și construită pentru a face față forțelor seismice puternice.

Dar ce cauzează riscul seismic mai exact?

Există multe cauze care pot contribui la riscul seismic al unei clădiri. Unele dintre cele mai des întâlnite sunt următoarele:

Amplasarea geografică: Anumite zone sunt mai predispuse la cutremure decât altele. De exemplu, zonele cu activitate seismică ridicată, cum ar fi zonele de frontieră ale plăcilor tectonice, precum este zona Vrancea unde seismele se produc în adâncime la intersecția a trei mari plăci tectonice, binecunoscute seismologilor din întreaga lume.

Vârsta clădirii: Clădirile mai vechi pot fi mai vulnerabile la cutremure din cauza deteriorării materialelor de construcție în timp. În general durata de viață a unei clădiri este de 50 de ani. Excepție fac clădirile executate cu piatră precum cetățile istorice care au dăinuit peste veacuri și care se pare că au fost proiectate și executate cu un foarte mare simț al răspunderii.

Materiale de construcție folosite: Clădirile construite din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cărămida – și aici aș dori să fac o paranteză; cărămida cu goluri care nu are o valoare structurală prea mare  – sau lemnul, pot fi mai susceptibile la daune din cauza forțelor seismice. La polul opus sunt construcțiile realizate pe structură metalică grea, construcții care se comportă cel mai bine în caz de cutremur datorită proprietățiilor foarte bune de întindere ale fierului.

Pentru celelalte structuri – clasice să spunem – în general betonul se comportă bine la compresie, dar nu la încovoiere, torsiune și forfecare.  Motiv pentru care prezența armăturii,  joacă un rol crucial în rezistența grinzilor și stâlpilor de beton armat.

În concluzie, cu cât mai mult fier (armatură), cu atât mai bine. Dar nu oricum, ci în urma calculelor realizate de un inginer structurist autorizat!

Tehnici de construcție: Unele tehnici de construcție mai vechi pot face clădirile mai vulnerabile la cutremure. De exemplu, clădirile construite fără o structură de susținere adecvată sau care nu respectă regulile și standardele de construcție pot fi mai periculoase. În general cele mai sigure clădiri sunt cele pe structură de stâlpi și grinzi de beton armat turnate monolit, bineînțeles proiectate după standardele actuale în construcții.

Cum putem preveni riscul unui cutremur?

Există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul seismic al clădirilor noastre pe piața de imobiliare Bucuresti sau cea de imobiliare Brasov. Unele dintre cele mai importante fiind următoarele:

Respectarea standardelor de construcție impuse de normativul în vigoare: Este important ca clădirile să fie construite în conformitate cu standardele și regulile de construcție actuale. Aceste standarde includ cerințe pentru structura de susținere, materialele utilizate precum și tehnici de construcție.

Verificarea clădirilor existente, în special care prezintă deteriorări vizibile: Clădirile mai vechi sau chiar și cele mai noi ar trebui verificate în mod regulat pentru a identifica posibile probleme și pentru a le remedia cât mai rapid posibil.

Clădiri cu risc seismic Brasov pot fi găsite pe harta pusă la dispoziție de autorități. Cele mai noi clădiri executate înainte de anii 1990 sunt marcate cu culoarea albastră. Deși părerile sunt împărțite, considerăm că blocurile construite de ANL au fost printre cele mai bine executate din punct de vedere structural în perioada de glorie a comunismului la noi în țară.

Cladiri cu risc seismic Brasov

Dacă ai o casa de vânzare, o garsoniera de vanzare sau un apartament de vanzare  nu ezita să ne contactezi și te vom  ajuta cu o evaluare corectă de preț a proprietății tale. Indiferent că facem referire la vănzare apartamente Bucuresti, vanzare case Bucuresti sau vanzare apartamente Brasov, atenția oferită la tranzacționarea acestui tip de imobile este cea care ne ferește de o posibilă investiție nereușită, precum și riscul de pierdere a propriei vieți în caz de cutremur.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

 

Compare listings

Compare