Cum se montează corect tâmplăria ferestrelor

Cum se montează corect tâmplăria ferestrelor

Te-ai întrebat vreodată cum se montează corect și mai ales eficient din punct de vedere termic, tâmplăria ferestrelor ?

Zilnic văd ferestre montate necorespunzător și bineînțeles că defectul profesional nu mă lasă să trec nepăsător. Astăzi te voi ajută să înțelegi cum se montează corect tâmplăria ferestrelor. Vei ști la ce să fii atent atunci când te vei află într-o situație similară la casa ta !

Este un subiect atât de complex, încât va fi greu să-l expun într-un singur articol de blog. Totuși voi încerca să concentrez informația cât pot de mult.

În ultimii ani au apărut pe piață ferestre tot mai performante din punct de vedere energetic. Tâmplării executate din PVC, aluminiu, sau lemn stratificat. De la tâmplării cu multe camere, unele cu material termoizolant injectat sub presiune în ele, până la geamuri cu trei sau mai multe foi de sticlă.

Cu toții știm că aluminiul este un foarte bun conductor termic, motiv pentru care este folosit că material constructiv pentru radiatoarele din diverse industrii.

Poate te întrebi care este legătură dintre aluminiu, radiatoare și ferestre ?!

Ei bine…

Studiile au arătat că bagheta de aluminiu cu rol separator dintre foile de sticlă, este responsabilă pentru cele mai mari pierderi de căldură. De curând a fost înlocuită cu un material care nu este conductor termic, însă este destul de scump și se folosește mai ales la ferestrele cu grad înalt de performanță energetică.

Tehnologia avansează cu pași rapizi și în acest domeniu. Din păcate, montajul a rămas în urmă din neștiință, nepăsare și indolență.

 

  1. Montaj greșit

Se aplică tâmplăria (fără geam), se pune în poloboc, se împănează și se fixează în șuruburi. Apoi se umple golul cu spumă poliuretanică cu celulă deschisă care expandează. La sfârșit se montează geamurile și se fac reglajele aferente.

Nimic de comentat până aici, toate sunt bune și frumoase !

Problema intervine atunci când pentru execuția șpaleților sau a reparațiilor aferente, se taie excesul de spumă întărită. În momentul respectiv se deschide celula și transferul de vapori va fi extrem de ridicat, chiar dacă este acoperită cu materiale de construcții.

În felul acesta vei obține:

  • mucegai
  • diferențe termice mari în zona ferestrelor
  • pierderi mari de căldură
  • “curent”
  1. Montaj corect

Se respectă procedeul de mai sus, în schimb se folosește burete de montaj în locul spumei. (se comercializează sub diferite denumiri, de la bandă precomprimată până la bandă de etanșare)

De asemenea, se folosesc membrane cu rol de barieră de vapori și benzi adezive de etanșare. Acestea trebuie lipite atât pe tâmplărie cât și pe perete.

Te-ai întrebat vreodată cum se montează corect tâmplăria ferestrelor ?

Cele mai mari pierderi termice rezultă în urmă montajului greșit al ferestrelor. Vaporii migrează vara spre interior, iar iarna spre exterior, ceea ce înseamnă că indiferent de anotimp, dacă montajul nu este corect realizat, vei avea parte de disconfort. Atât termic, cât și financiar…

Cauți o casă de vânzare, un duplex de vânzare, un apartament de vânzare sau o garsonieră de vânzare, atunci asigură-te că tâmplăria ferestrelor este montată corespunzător și conform standardelor de calitate actuale !

 

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

 

 

 

 

 

 

Compare listings

Compare