Cum se calculeaza impozitul pe chirie?

impozit chirie

Cum se calculeaza impozitul pe chirie?

De la 1 Ianuarie 2023 impozitul pe chirie se calculează diferit de până acuma!

Salut și bine te-am găsit la un nou subiect de blog din imob iliare, mai precis tot cee ce trebuie să știi – dar sintetizat și pe înțelesul tuturor – despre plata impozitelor pentru chirie brasov, chirie bucuresti sau oriunde în țara noastră.

În primul rând trebuie știut că în ultimii ani – mai precis începând cu 2018 – nu a mai existat obligativitatea de a înregistra contractul de închiriere la ANAF, însă, începând de la 1 ianuarie 2023 acest lucru este obligatoriu. Mai mult decât atât contractele de închiriere aflate în desfățurare se vor înregistra cu mențiunea că obligativitatea de înregistrare este până la data de 30 martie 2023.

Ce se întâmplă dacă nu declari/înregistrezi contract inchiriere apartament anaf?

Conform ordonanței 421/2005, nedeclararea veniturilor rezultate din închierierea imobilelor este considerată evaziune fiscală și se sancționează cu amendă penală și privare de libertate între 2-8 ani. Dacă nu îți declari veniturile, ANAF poate să-ți facă decizie de impunere din oficiu și să-ți calculeze suplimentar dobânzi și penalități.

Dar poate te întrebi cum se calculează de fapt impozitul pe venitul rezultat din închirieri începând cu acest an fiscal?!

Ei bine, au făcut ce au făcut mai marii și aleșii noștri și au implementat unele modificări pe ici pe colo, încât să iasă treaba bine, dar mai puțin pentru contribuabil! În loc ca principala preocuparea să fie nivelul de trai al cetățeanului, colectarea de impozite cât mai mari la bugetul statului a devenit o prioritate.

În felul acesta au rezultat trei măsuri care trebuie luate în considerare atunci când vine vorba despre impozitul chiriilor:

a. Contractele de închiriere se înscriu obligatoriu la ANAF în maxim 30 de zile de la data semnării lor. Atenție! Mai mult decât atât, este obligatorie înregistrarea contractelor în desfășurare pâna la data de 30 martie 2023. Pentru înscriere ai nevoie de cererea de înregistrare a contractelor de închiriere, însoţită de o copie a contractului în sine, care se încarcă în Spațiul Virtual Privat, în cazul în care ai un  cont. În caz contrar poți merge la registratură!

b. Chiria se impozitează în continuare cu 10% din întreaga valoare, singura noutate fiind eliminarea cotei forfetare de 40%.  Până acuma se impozita cu 10% din suma de 60% din valoarea chiriei, de unde și percepția că impozitul era doar 6% din sumă. În felul acesta proprietarul se putea folosi de scutirea de taxe aferente celor 40% neimpozitați pentru diverse reparații și uzura spațiului închiriat.

c. Micșorarea plafonului de la care se plătesc asigurările de sănătate la venitul din chirii. Dacă până acuma se calcula la 12 salarii minime brute pe economie, începând de la 1 Ianuarie 2023 se calculează gradual începând cu 6, 12 și 24 de salarii minime pe economie.

Calculul pentru contribuția la sănătate se face în felul următor:

a. Nivelul de 6 salarii minime brute la nivelul ţării, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară.

b. Nivelul de 12 salarii minime brute la nivelul țării, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară.

c. Nivelul de 24 de salarii minime brute la nivelul țării, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Cum se calculeaza impozitul pe chirie?

Aici ți-am pregătit un calculator gratuit de taxe impozit chirie!

Dacă dorești să închiriezi turiștilor în regim hotelier – așa cum se mai spune – trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

Cota de impozit este tot de 10% din venit, însă  stabilirea venitului se face pe baza normelor anuale emise de ANAF.

ANAF stabilește o normă de venit (o valoare a venitului anual) la care se plătește impozitul de 10% pe venit indiferent de numărul de turiști și de perioada închiriată.

Nu uita! O cameră nu poate fi închiriată – legal – pentru mai mult de 30 de zile în regim turistic.

De reținut că în cazul în care proprietarii care închiriază în scop turistic încasează banii cash sau cu card au obligația să aibă și casă de marcat.

În cazul platformelor online, precum Airbnb sau Booking, banii sunt virați de turiști, prin platforma respectivă, direct în contul proprietarului, iar acesta este obligat doar să declare veniturile la ANAF.

În situația în care proprietarul are mai mult de 5 camere pe care le închiriază în scop turistic – adică 5 imobile diferite – impozitul anual se calculează în acest caz, pe baza declaraţiei unice, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, și se plătește integral până la data de 25 mai a anului fiscal următor celui de realizare a venitului.

O veste îmbucurătoare este că în acest caz închirierile sunt scutite de TVA.

Atenție! Este foarte important ca depunerea declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, să fie făcută până la data prevăzută în legislația fiscală. În caz contrar se sancționează cu amenzi cuprinse între 50 şi 500 de lei.

Cum se calculează impozitul pe chirie? Dacă ai în continuare nelămuriri ne poți contacta telefonic și vom încerca să te ajutăm cu mai multe sfaturi.

Suntem aici ca să te ajutăm să scutești timp prețios și bani. Câștigul tâu este afacerea noastră! În cei aproape 30 de ani de practică neîntreruptă am învățat din greșeli și am trecut prin toate situațiile, astfel încât acum, să-ți putem oferi cele mai bune servicii din această industrie.

Știm că proprietarii își doresc chiriași care își permit să plătească chiria și facturile de utilități la timp și mai ales vor avea grijă de spațiul închiriat cu diligența unui bun proprietar.

Simțul proprietății este puternic înrădăcinat în cultura românească, motiv pentru care chiriile sunt tranzitorii la noi în țară. Chiriașii vin și pleacă, în condiții mai mult sau mai puțin plăcute. Calificarea acestora este foarte importantă în procesul de selecție.

Vedem zilnic cazuri de chiriași care pleacă și lasă facturi uriașe la întreținere sau și mai rău, pleacă cu lucrurile cele mai de valoare din locuință. Este foarte important să se știe cine sunt viitorii chiriași, cu ce se ocupă și mai ales să se întocmească un contract de închiriere serios și un proces verbal de predare-primire a bunurilor din spațiul închiriat.

Dacă ai și tu un imobil pentru care cauți un chiriaș bun, nu ezita să ne contactezi. Este posibil să avem în portofoliu mai mulți clienți interesați. Dacă ești în căutare de inchirieri garsoniera brasov, atunci poți arunca o privire aici.

De asemenea dacă ești interesat să investești în Dubai pentru a obține profit, trebuie să ai în vedere că în acest emirat nu sunt impozitate veniturile obținute din chirii pe tot sectorul rezidențial și poate să fie una dintre cele mai bune moduri de a-ți plasa capitalul financiar. Găsești mai multe detalii aici!

Cum se calculeaza impozitul pe chirie?

 

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

 

 

Compare listings

Compare