Contractul de închiriere dintre proprietar și chiriaș
Contractul de închiriere dintre proprietar și chiriaș.
Salutare și bine te-am regăsit la un nou subiect de blog!
Am observat că reglementarea din Codul Civil privind acest tip de contract nu prea este înțeleasă.
Indiferent că ești Locator (proprietar de imobil) sau Locatar (chiriaș), este indicat să faci un contract de închiriere. Acesta trebuie să prevadă cuantumul chiriei, perioada de închiriere, precum și drepturile și obligațiile parților.
Începând din 2018, nu mai exista obligativitatea de a înregistra contractul la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea acestuia. În schimb, persoanele care obțin venituri din chirii sunt obligate să completeze declarația unică de venit.
Atenție ! Valabilitatea contractelor de închiriere nu a fost niciodată condiționată de înregistrarea lor la ANAF sau de autentificarea lor la notar. Contractul de închiriere este perfect valabil și daca este făcut sub semnătură privată, aceasta fiind opozabilă !
Din experiența noastră - indiferent că vorbim de apartamente de inchiriat bucuresti sau de apart de inchiriat brasov - lipsa unui contract de închiriere este riscant pentru ambele părți implicate. Nu recomandăm sub nicio formă înțelegeri verbale !
Orice acord între părți trebuie să prevadă un preț convenit, o perioadă contractuală, precum și drepturile și obligațiile parților :
- Valoarea chiriei
- Perioada contractuală
- Drepturile și obligațiile parților
Articole asemanatoare