B.C.A. – Betonul Celular Autoclavizat

B.C.A. – Betonul Celular Autoclavizat

La sfârșitul primului război mondial în anul 1918, Suedia se confruntă cu o puternică criză energetică. Importă masiv cărbune și petrol, singurul produs intern fiind lemnul. Datorită acestui fapt statul investește masiv în cercetare pentru a găsii noi materiale de construcții și în 1923 se descoperă acest produs.

Pentru că sunt persoane care nu văd dincolo de  principalul atuu al acestui material, și anume costul redus de achiziție, iată câteva dezavantaje privind folosirea necorespunzătoare a acestui material în construcții :

    1.  Nu are calități portante

BCA – ul nu are calități portante din punct de vedere seismic. Rezistență la compresiune variază între 1 – 5 Nț/mm pătrat. Blocurile ceramice au o rezistență la compresiune de 20 Nț/mm pătrat iar cărămidă tradițională are până la 100 de Nț/ mm pătrat. Conform normativului din țară noastră minimul acceptat este de 7 Nț/mm pătrat.

   2.  Absoarbe umiditate

BCA – ul absoarbe umiditate foarte ușor. După zidirea acestuia, dacă nu se continuă lucrările de construcție, se recomandă tencuirea interior/exterior înainte de venirea primului sezon de iarnă.

  3.  Ciclurile de îngheț – dezgheț

BCA – ul nu este rezistent la ciclurile de îngheț – dezgheț. Tot datorită calității mari de absorbție a umidității.

  4.  Mituri

Pentru că este un material ușor, circulă mitul că necesită o fundație mai mică cu costuri reduse de fier și beton. Total greșit ! Se recomandă execuția unei fundații normale.

Toate aceste precizări au loc dacă acest material se folosește la structurile portante ! Dacă se folosește la zidăriile exterioare de închidere sau la pereții de compartimentare ai structurilor pe cadre din stâlpi și grinzi de beton armat atunci contextul este total diferit !

B.C.A. – Betonul Celular Autoclavizat poate fi un material bun de construcție dacă se folosește în anumite situații, cu îndrumare de specialitate.

 

Până dată viitoare ferește-te de noul coronavirus ( covid- 19 )

 

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA …

 

Compare listings

Compare