Este criza pe piata imobiliara din Romania?

imobiliare brasov

Este criză pe piața imobiliară din România?, aceasta este intrebarea la care majoritatea dintre noi incercam sa raspundem.

Salut si bine te-am regasit la un nou subiect de blog din lumea imobiliara.

În ultimii ani, piața imobiliară din România a fost într-o continuă ascensiune. Prețurile locuințelor s-au majorat constant, ceea ce a dus la o crestere semnificativă a investițiilor în acest sector. Totuși, în ultimul an, am observat o schimbare a situației, iar piața imobiliară a început să aibă unele probleme.

Se pare ca 2023  este un an in care numarul de tranzactii s-a redus destul de serios la nivel de tara, cu o scadere procentuala de peste 20%.

Creșterea ratei dobânzilor a făcut ca împrumuturile pentru achizitionarea de proprietati imobiliare sa devina mai scumpe, ceea ce a redus si mai mult cererea pentru imobile.

Este din ce in ce mai greu sa accesam un credit imobiliar iar daca totusi reusim, atunci aportul financiar este chiar si cu cateva zeci de mi de euro mai mare fata de anul trecut, pentru acelasi tip de locuinta.

Un alt motiv este si criza instalata la nivel mondial, pe fondul razboiului de la granitele noastre care a afectat profund economia tarii.

Pentru ca aceasta criza seamana oarecum cu cea din 2008 – a caror martori am fost – vreau sa iti impartasesc mai exact ceea ce s-a intamplat atunci.

La fel ca acum, a intervenit un blocaj pe partea de achizitie pentru ca toata lumea astepta ca preturile “sa scada”. Intradevar asa a fost, preturile s-au corectat, insa la proprietatile mai putin interesante – ca locatie si structura – a caror pret a urcat artificial impreuna cu imobilele deosebite si cautate.

Un alt aspect interesant este faptul ca nu se gaseau spre vanzare apartamente, garsoniere, case, pretabile pentru investitie . Majoritatea proprietarilor au decis la momentul respectiv sa le retraga de la vanzare si sa le ofere spre inchiriare. Sau pur si simplu au preferat sa le tina incuiate, dar sub nicio forma nu au vrut sa le vanda sub pretul de achizitie sau fara un mic profit.

Si uite asa, piata de imobiliare Brasov si inclusiv din alte orase mari ale tarii a devenit una in care aveai bani dar nu prea existau optiuni pe acest segment investitional.

Un alt aspect interesant a fost faptul ca in toata aceasta perioada, sau cel putin pana prin 2012 atunci cand piata a inceput sa se dezghete putin, segmentul de lux a functionat foarte bine.

Am vandut vile, pensiuni si chiar hoteluri, atat in Brasov, Bran, Poiana Brasov si chiar pe litoralul marii negre.

Dar poate te intrebi ce sa va intampla cu piata imobiliara actuala?

Ei bine, nimeni nu stie exact!

Un lucru insa este cert: daca America stranuta, noi vom raci instant!

In alta ordine de idei chiar daca piata va suporta unele corectii – ceea ce este normal de altfel – sunt sanse mari ca acest lucru sa se intample la imobilele mai putin  interesante din categoria blocurilor construite cu mult inainte de 1990. In special cele foarte vechi – afectate sau nu de cutremure – si cele in zone marginase sau fara potential investitional.

La polul opus, constructiile noi isi vor pastra pretul si chiar se vor majora in unele cazuri.

Sa nu uitam ca totul se intampla pe fondul unei crize financiare la nivel mondial. Practic experimentam o devalorizare acuta a monedei.

Materialele de constructie s-au scumpit alarmant, mana de lucru de asemenea. Suntem martorii unei crize serioase de personal calificat si am ajuns sa lucram pe santierele patriei – care erau o mandrie in epoca ceausista – cu cetateni din afara tarii, in special din Asia.

Pare sa fie mai mult o recesiune si nu o criza imobiliara asa cum a fost cea din 2008.

Dar sa revenim la intrebare initiala. Este criza pe piata imobiliara din Romania?

Este blocaj! Un blocaj in care clientii fara bani au acces din ce in ce mai greu la credite, cei care nu au fonduri suficiente stau in expectativa sperand sa isi cumpere apartament cu 4 camere la pret de garsonira, iar cei cu bani si educatie financiara stiu ca agoniseala se devalorizeaza de la o zi la alta si cea mai neinspirata solutie este depozitul bancar; in acest context cumpara tot ce se poate, in special constructii noi.

De fapt la momentul actual este criza in piata de proprietati bune, pretabile pentru investitie. Nu de capital financiar ducem lipsa!

Dar cum nu este bine sa ne tinem toate ouale in acelasi cos, bineînteles ca sunt si alte piete la nivel mondial care sunt in plina ascensiune si unde ne putem plasa economiile in siguranta.

Una dintre aceste piete este emiratul Dubai. Este o piata dinamica care la momentul actual nu este afectata pe segmentul Real Estate. Diferenta este ca aceasta piata este foarte activa – se construieste masiv – iar clientii interesati sunt la nivem global si imobilele se vand rapid inca din faza de proiect, de la o ora la alta sau in cel mai fericit caz de pe o zi pe alta.

Dar poate te intrebi de ce sa-ti investesti banii in acest colt de lume?

Simplu! Dubai este o locatie extrem de sigura, iar profiturile obtinute in urma investitiilor imobiliare pe segmentul residential sunt scutite de impozitare.

Suntem prezenti si pe aceasta piata iar daca te gandesti sa investesti iti recomand sa citesti acest subiect care descrie cel mai bine piata imobiliara locala.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

 

 

 

Compare listings

Compare