Construcțiile din C.L.T. – cherestea incleiată incrucișat

Construcțiile din C.L.T. – cherestea încleiată încrucișat, au devenit foarte populare în ultimul timp. Acest material de construcție a fost dezvoltat în anii ’90 în Germania și a luat avant în toată lumea abia după anii 2000.

C.L.T. – ul, sunt panouri din lemn realizate prin lipirea straturilor de cherestea. Se găsește pe piață sub diferite denumiri care mai de care mai exotice, precum : x-lam, plywood, cross-lam, jumbo, etc.

Practic fiecare strat de lemn este lipit perpendicular față de celălalt strat. Prin acest tip de lipire panourile devin mult mai rigide față de lemnul în formă să naturală.

Avantajele folosirii acestui tip de material:

  1. Este ușor

Este mult mai ușor comparativ cu alte materiale de construcții tradiționale precum cărămidă și betonul. Este mai ușor de transportat, de montat și orice clădire la care se folosește acest material va necesită o fundație mai ușoară. Dacă fundația este mai ușoară, atunci necesită mai puțîn material, mai puțînă manoperă și implicit costuri mai mici.

Panourile vin prefabricate și se montează pe șantier rapid cu costuri de manoperă mult mai reduse decât în cazul unei construcții tradiționale.

  1. Este foarte rezistent

Acest tip de panouri au o rezistență foarte mare datorită așezării perpendiculare a straturilor de lemn. În funcție de grosimea pereților aceștia pot să fie portanți sau după caz de compartimentare.

  1. Este un bun izolator termic

În general lemnul este un bun izolator termic. Se comportă mult mai bine spre deosebire de alte tipuri de materiale precum structura metalică ușoară. Felul în care sunt construite panourile, conferă acestora o etanseitate mare la aer, aspect care joacă un rol decisiv în performanță termică.

  1. Bun comportament seismic

C.L.T.- ul are un foarte bun comportament la seisme. Un studiu făcut în Japonia în 2015 demonstrează clar stabilitatea mare a  materialului în caz de cutremur. După cum bine știm cei mai mari specialiști în cutremure sunt japonezii. Aceștia au ajuns la concluzia că, aceste construcții din panouri prefabricate se comportă mult mai bine la cutremure decât construcțiile tradiționale din zidărie.

  1. Este un material natural

Este un produs natural, nepoluant și interacționează foarte bine cu oamenii care vor locui în clădirile realizate cu acest tip de material.

 

Construcțiile din C.L.T. – cherestea încleiată încrucișat, au devenit tot mai populare în ultima perioada.

Că orice material de construcție acesta are multe avantaje, dar și unele dezavantaje, despre care vom discuta într-un subiect viitor !

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

 

 

Compare listings

Compare