Compare Listings

Constructiile din C.L.T. – cherestea incleiata incrucisat

Constructiile din C.L.T. – cherestea incleiata incrucisat

Constructiile din C.L.T. – cherestea incleiata incrucisat, au devenit foarte populare in ultimul timp. Acest material de constructie a fost dezvoltat in anii ’90 in Germania si a luat avant in toata lumea abia dupa anii 2000.

C.L.T. – ul, sunt panouri din lemn realizate prin lipirea straturilor de cherestea. Se gaseste pe piata sub diferite denumiri care mai de care mai exotice, precum : x-lam, plywood, cross-lam, jumbo, etc.

Practic fiecare strat de lemn este lipit perpendicular fata de celalalt strat. Prin acest tip de lipire panourile devin mult mai rigide fata de lemnul in forma sa naturala.

Avantajele folosirii acestui tip de material:

     1. Este usor

Este mult mai usor comparativ cu alte materiale de constructii traditionale precum caramida si betonul. Este mai usor de transportat, de montat si orice cladire la care se foloseste acest material va necesita o fundatie mai usoara. Daca fundatia este mai usoara, atunci necesita mai putin material, mai putina manopera si implicit costuri mai mici.

Panourile vin prefabricate si se monteaza pe santier rapid cu costuri de manopera mult mai reduse decat in cazul unei constructii traditionale.

    2.  Este foarte rezistent

Acest tip de panouri au o rezistenta foarte mare datorita asezarii perpendiculare a straturilor de lemn. In functie de grosimea peretilor acestia pot sa fie portanti sau dupa caz de compartimentare.

   3. Este un bun izolator termic

In general lemnul este un bun izolator termic. Se comporta mult mai bine spre deosebire de alte tipuri de materiale precum structura metalica usoara. Felul in care sunt construite panourile, confera acestora o etanseitate mare la aer, aspect care joaca un rol decisiv in performanta termica.

   4.  Bun comportament seismic

C.L.T.- ul are un foarte bun comportament la seisme. Un studiu facut in Japonia in 2015 demonstreaza clar stabilitatea mare a  materialului in caz de cutremur. Dupa cum bine stim cei mai mari specialisti in cutremure sunt japonezii. Acestia au ajuns la concluzia ca, aceste constructii din panouri prefabricate se comporta mult mai bine la cutremure decat constructiile traditionale din zidarie.

   5. Este un material natural

Este un produs natural, nepoluant si interactioneaza foarte bine cu oamenii care vor locui in cladirile realizate cu acest tip de material.

 

Constructiile din C.L.T. – cherestea incleiata incrucisat, au devenit tot mai populare in ultima perioada.

Ca orice material de constructie acesta are multe avantaje, dar si unele dezavantaje, despre care vom discuta intr-un subiect viitor !

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

 

img

Radu Popa

Articole similare

Anul Nou aduce modificari in constructii

Anul nou aduce modificari in constructii. Toate cladirile ce se vor construi sau pentru care se va...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Cum se monteaza corect tamplaria ferestrelor

Te-ai intrebat vreodata cum se monteaza corect si mai ales eficient din punct de vedere termic,...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Atuurile B.C.A. – ului ca material de constructie

Astazi vom discuta despre atuurile B.C.A. - ului ca material de constructie ! Intr-unul dintre...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa