Ce acte verifici la cumpararea proprietatii ?

Ce acte verifici la cumpararea proprietatii ?

Ce acte verifici la cumpararea proprietatii ?

Inainte de a cumpara o proprietate, verifica actele acesteia. Daca nu ai timp sau pentru siguranta ta, vrei sa delegi un profesionist sa se ocupe in locul tau, atunci poti apela la experti in domeniul imobiliar care fac acest lucru zilnic.

    1. Extrasul de carte funciara.

Reglementarea proprietatii sub forma cadastrului a fost introdusa prima data in Ardeal de catre Monarhia Dunareana (impropriu cunoscuta ca imperiul Austro – Ungar ) Extrasul de carte funciara este oglinda proprietatii in Transilvania, prin urmare un extras ” curat ” indica o proprietate fara probleme de natura juridica.

    2. Nomenclatorul stradal.

Fii atent la adresa proprietatii sa fie mentionata identic in extrasul de carte funciara si in actul de proprietate, in caz contrar este nevoie de o corectie care se poate face doar in nomenclatorul strazilor.

    3. Proprietati monument istoric.

In cazul in care doresti sa cumperi o proprietate care se afla pe lista monumentelor istorice, trebuie sa stii ca vanzarea acestora are un statut special. Autoritatile au dreptul sa decida daca doresc sa cumpere acea proprietate monument istoric.

   4. Certificatul Energetic.

Certificatul energetic este obligatoriu la tranzactionarea unei proprietati. Acesta se intocmeste de catre o persoana autorizata care atesta gradul de conformare energetica pe care il are cladirea.

   5. Releveul.

Releveul este un document care se intocmeste de catre un topograf autorizat si in care se stipuleaza cotele cu toate suprafetele incaperilor. Toate masuratorile se fac cu laserul. Este unul din putinele documente care reflecta cu exactitate suprafata proprietatii.

   6. Expertiza MLPAT.

In cazul in care proprietatea a suportat modificari de ordin structural, se intocmeste o expertiza MLPAT. Un inginer structurist autorizat va decide daca constructia prezinta risc seismic.

Sper ca ti-a fost de folos sa aflii ce acte verifici la cumpararea proprietatii !

Daca cauti o casa de vanzare, un apartament de vanzare, o garsoniera de vanzare sau doar un teren de vanzare pentru constructie, verifica actele inainte de orice !

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

Compare listings

Compare