Actualizările legislative privind certificatul energetic !
Cu toții știm că tranzacțiile imobiliare de vânzare-cumpărare sunt condiționate de certificatul energetic al imobilului. Fără acest document nu se poate încheia tranzacția imobiliară la notar.
Pe data de 1 Iulie 2020 a fost dată Legea nr. 101/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor.
Dacă până acum obligativitatea certificatului energetic era doar pentru încheierea actului de vânzare-cumpărare, acum este obligatoriu să se menționeze în textul oricărui anunț imobiliar aceste informații.
Cu alte cuvinte, pentru orice imobil promovat spre vânzare sau închiriere trebuie menționate datele din documentul care atestă eficiența energetică a imobilului.
Următoarele 4 aspecte trebuie extrase din certificatul energetic și stipulate în textul anunțului:
- clasa energetică: A – G
- consumul total specific de energie primară
- indicele de emisii echivalent CO2
- consum total specific de energie din surse regenerabile
Legea nr. 101/2020 stabilește că nerespectarea de către investitor, proprietar, agenții imobiliari sau agențiile de publicitate imobiliară, a obligației de a include în anunțurile de vânzare sau închiriere informații din certificatul energetic cu privire la indicatorii de performanță, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.250 lei la 2.500 lei.
Indiferent că ai o casă de vânzare, un apartament de vânzare sau o garsonieră de închiriat, în momentul în care te decizi că proprietar să le promovezi, atunci trebuie să le întocmești un certificat energetic și să stipulezi în anunț specificațiile de mai sus.
Actualizările legislative privind certificatul energetic.
Cu prietenie,
VA URMA…