Compare Listings

Contractul de inchiriere dintre proprietar si chirias

Contractul de inchiriere dintre proprietar si chirias

Contractul de inchiriere dintre proprietar si chirias.

Salutare si bine te-am regasit la un nou subiect de blog  !

Am observat ca reglementarea din Codul Civil privind acest tip de contract nu prea este inteleasa.

Indiferent ca esti Locator (proprietar de imobil) sau Locatar (chirias), este indicat sa faci un contract de inchiriere. Acesta trebuie sa prevada cuantumul chiriei, perioada de inchiriere, precum si drepturile si obligatiile partilor.

Incepand din 2018, nu mai exista obligativitatea de a inregistra contractul la ANAF in maxim 30 de zile de la semnarea acestuia. In schimb, persoanele care obtin venituri din chirii sunt obligate sa completeze declaratia unica de venit.

Atentie ! Valabilitatea contractelor de inchiriere nu a fost nicio data conditionata de inregistrarea lor la ANAF sau de autentificarea lor la notar. Contractul de inchiriere este perfect valabil si daca este facut sub semnatura privata, aceasta fiind opozabila !

Din experienta noastra lipsa unui contract de inchiriere este riscant pentru ambele parti implicate. Nu recomandam sub nicio forma intelegeri verbale !

Orice acord intre parti trebuie sa prevada un pret convenit, o perioada contractuala, precum si  drepturile si obligatiile partilor :

      1. Valoarea chiriei 

Aceasta trebuie stipulata exact, precum si termenul de plata. Daca pe parcurs intervin modificari privind suma datorata, se face act aditional.

     2. Perioada contractuala

Trebuie mentionata perioada pentru care se va inchiria imobilul si mai ales in ce conditii.

Daca se mentioneaza perioada de inchiriere, trebuie stipulat dreptul proprietarului de a cere evacuarea mai repede. Conform Codului Civil proprietarul poate cere eliberarea spatiului cu un preaviz de 60 de zile.

Daca nu s-a mentionat perioada inchirierii,  conform Codului Civil chiriasul poate sa dea proprietarului un preaviz, dar nu mai mic decat sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.

De asemenea proprietarul poate sa-l anunte pe chirias ca doreste eliberarea spatiului inchiriat, respectand urmatorul termen de preaviz :

– 60 de  zile daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o luna sau mai mare

– 15 zile daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o luna

    3. Drepturile si obligatiile partilor

Ambele parti au drepturi si obligatii care trebuiesc mentionate foarte clar. Una din obligatiile chiriasului este de a platii facturile de utilitati la timp. Proprietarul are obligatia de a oferii conditii decente si de a face toate reparatiile care ii sunt in sarcina, s.a.m.d.

 

Un subiect controversat – Cine face reparatiile din locuinta ?!

Pe scurt, proprietarul (locatorul) este obligat conform Codului Civil sa efectueze toate reparatiile necesare pentru a mentine imobilul in stare corespunzatoare de utilizare.

Exeplu: 

– Sa repare sistemul de incalzire al imobilului

– Sa inlocuiasca centrala termica daca s-a stricat si nu mai poate fi reparata

– Sa repare sau inlocuiasca dupa caz electrocasnicele

Atentie ! Sunt in sarcina chiriasului (locatarului) toate reparatiile locative necesare ca urmare a folosirii defectuase a bunurilor. De asemenea chiriasul este obligat sa anunte proprietarul daca sunt necesare anumite reparatii in imobilul inchiriat.

Concluzie privind Contractul de inchiriere dintre proprietar si chirias:

Indiferent ca esti viitor chirias sau proprietar de imobil, nu accepta intelegeri care nu sunt in forma scrisa. Termenii si conditiile de inchiriere trebuie sa fie foarte clar stipulate in contract, iar ambele parti au drepturi si obligatii ! Daca esti in cautarea unui apartament de inchiriat,  garsoniera de inchiriat sau casa de inchiriat, citeste acest subiect de blog cu atentie si orice nelamuriri ai, nu ezita sa ne contactezi.

De asemenea iti recomand sa faci un proces verbal de predare-primire cu toate bunurile aflate in imobil, starea lor, precum si a contoarelor de utilitati.

Daca esti proprietar de imobil si doresti sa-l inchiriezi, sigur te-ar mai putea interesa si subiectul de blog Califica potentialii chiriasi si evita surprizele.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

 

 

img

Radu Popa

Articole similare

Dezvoltatorul imobiliar a intârziat livrarea locuinței

Dezvoltatorul imobiliar a intârziat livrarea locuinței tale? Nu știi ce ai de...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Garanția de bună execuție a construcției

Garanția de bună execuție a constructiei in cazul imobilelor noi este obligatorie. Dar ce faci...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Cum să vinzi un imobil rapid !

Cum să vinzi un imobil rapid și la cel mai bun preț din piață! Salut și bine te-am...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa