Contractul de închiriere dintre proprietar și chiriaș

Contractul de închiriere dintre proprietar și chiriaș.

Salutare și bine te-am regăsit la un nou subiect de blog!

Am observat că reglementarea din Codul Civil privind acest tip de contract nu prea este înțeleasă.

Indiferent că ești Locator (proprietar de imobil) sau Locatar (chiriaș), este indicat să faci un contract de închiriere. Acesta trebuie să prevadă cuantumul chiriei, perioada de închiriere, precum și drepturile și obligațiile parților.

Începând din 2018, nu mai exista obligativitatea de a înregistra contractul la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea acestuia. În schimb, persoanele care obțin venituri din chirii sunt obligate să completeze declarația unică de venit.

Atenție ! Valabilitatea contractelor de închiriere nu a fost niciodată condiționată de înregistrarea lor la ANAF sau de autentificarea lor la notar. Contractul de închiriere este perfect valabil și daca este făcut sub semnătură privată, aceasta fiind opozabilă !

Din experiența noastră – indiferent că vorbim de apartamente de inchiriat bucuresti sau de apart de inchiriat brasov – lipsa unui contract de închiriere este riscant pentru ambele părți implicate. Nu recomandăm sub nicio formă înțelegeri verbale !

Orice acord între părți trebuie să prevadă un preț convenit, o perioadă contractuală, precum și  drepturile și obligațiile parților :

 

  1. Valoarea chiriei

 

Aceasta trebuie stipulată exact, precum și termenul de plata. Daca pe parcurs intervin modificări privind suma datorata, se face act adițional.

 

  1. Perioada contractuală

 

Trebuie menționată perioada pentru care se va închiria imobilul și mai ales în ce condiții.

Daca se menționează perioada de închiriere, trebuie stipulat dreptul proprietarului de a cere evacuarea mai repede. Conform Codului Civil, proprietarul poate cere eliberarea spațiului cu un preaviz de 60 de zile.

Dacă nu s-a menționat perioada închirierii,  conform Codului Civil chiriașul poate să dea proprietarului un preaviz, dar nu mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.

De asemenea proprietarul poate să-l anunțe pe chiriaș că dorește eliberarea spațiului închiriat, respectând următorul termen de preaviz :

– 60 de zile dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare

– 15 zile dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună

 

  1. Drepturile și obligațiile parților

 

Ambele parti au drepturi și obligații care trebuiesc menționate foarte clar. Una din obligațiile chiriașului este de a plati facturile de utilități la timp. Proprietarul are obligația de a oferi condiții decente și de a face toate reparațiile care îi sunt în sarcina, ș.a.m.d.

Un subiect controversat – Cine face reparațiile din locuință ?!

Pe scurt, proprietarul (locatorul) este obligat conform Codului Civil să efectueze toate reparațiile necesare pentru a menține imobilul în stare corespunzătoare de utilizare.

Exemplu:

 

– Să repare sistemul de încălzire al imobilului

– Să înlocuiască centrala termică dacă s-a stricat și nu mai poate fi reparată

– Să repare sau înlocuiască după caz electrocasnicele

 

Atenție ! Sunt în sarcina chiriașului (locatarului) toate reparațiile locative necesare ca urmare a folosirii defectuase a bunurilor. De asemenea chiriașul este obligat să anunțe proprietarul dacă sunt necesare anumite reparații în imobilul închiriat.

Concluzie privind Contractul de închiriere dintre proprietar și chiriaș:

Indiferent că ești viitor chiriaș sau proprietar de imobil, nu accepta înțelegeri care nu sunt în formă scrisă. Termenii și condițiile de închiriere trebuie să fie foarte clar stipulate în contract, iar ambele părți au drepturi și obligații ! Daca ești în căutarea unui apartament de închiriat,  garsonieră de închiriat sau casă de închiriat, citește acest subiect de blog cu atenție și orice nelămuriri ai, nu ezita să ne contactezi.

 

De asemenea, iți recomand să faci un proces verbal de predare-primire cu toate bunurile aflate în imobil, starea lor, precum și a contoarelor de utilități.

Daca ești proprietar de imobil și dorești să-l închiriezi, sigur te-ar mai putea interesa și subiectul de blog Califică potențialii chiriași și evită surprizele.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

 

 

Compare listings

Compare