Aplicarea TVA la vânzarea imobilelor !

Aplicarea TVA la vânzarea imobilelor.

Contribuabilul persoană fizică nu datorează TVA atunci când imobilele tranzacționate sunt folosite in scopuri personale. Spre exemplu imobile cu destinația de locuință permanentă sau de vacanță, precum si terenuri pe care se pot construi locuințe. Tot în această categorie intră și bunurile moștenite sau dobândite ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate.

Important:

Până acum câțiva ani o persoană fizică putea realiza mai multe tranzacții în decursul unui an. De multe ori scopul acestora era profitul și nimeni nu era impozitat.

Persoanele fizice pot fi supuse de multe ori controlului ANAF privind taxa pe valoare adaugată, datorată in urma vânzării mai multor imobile care depasesc o anumită sumă cumulat.

Codul Fiscal prevede în cazul în care o persoană fizică a vândut în decursul unui an calendaristic mai mult de două imobile, iar valoarea acestora depașește 300.000 lei, obligația contribuabilului de a se inscrie in scopuri de TVA.

Aceste tranzacții sunt considerate cu caracter repetitiv și în scop de afacere. Este în sarcina persoanei fizice care a realizat aceste vânzări să se informeze și să cunoască legislația privind această obligativitate.

Este important ca atunci când tranzacționezi mai mult de doua imobile, care împreună depășesc plafonul TVA de 300.000 lei, să verifici atent reglementările în vigoare. Legile s-au schimbat și se schimbă tot timpul așa cum am fost obișnuiți în ultimii 30 de ani.  Pe lângă taxele datorate, pot fi aplicate și penalități/dobânzi destul de serioase. Acestea se iau în calcul pentru fiecare zi de întârziere a neplății.

Aplicarea TVA la vânzarea imobilelor.

Mituri:

Dacă închei actele la notari diferiți, nu vei scăpa de achitarea taxelor!  Trebuie știut că la momentul actual există un sistem centralizat prin intermediul caruia se știe foarte clar ce proprietăți a tranzacționat fiecare contribuabil persoană fizică. ANAF deține destule pârghii cu ajutorul cărora poate afla foarte ușor, la un click distanță, toate operațiunile din piață.

Pare să fie una dintre puținele cazuri în care unele instituții guvernamentale, colaborează între ele cu succes.

Cand se aplica TVA la vanzarea imobilelor ! Studiază Codul Fiscal 2021 actualizat.

Dacă în continuare ai neclarități, contactează-ne și te vom ajuta cu mai multe informații privind acest subiect. În cazul în care ai o casă de vânzare, un apartament de vânzare, o garsoniera de vânzare sau un teren de vânzare, suntem oricând disponibili cu servicii de calitate.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

 

 

 

Compare listings

Compare