Compare Listings

Legislatia privind vanzarea / cumpararea terenurilor agricole

Legislatia privind vanzarea / cumpararea terenurilor agricole

Legislatia privind vanzarea / cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan, a suportat schimbari majore si vine la pachet cu sanctiunile aferente in caz de nerespectare. Indiferent ca activezi in domeniul vanzarilor imobiliare sau esti investitor, iti recomandam sa te informezi asupra acestora.

Chiar daca normele metodologice trebuiau sa apara de anul trecut, ele au fost facute oficial de abia saptamana trecuta !

Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Dezvoltarii, Ministerului Apararii Naționale și Ministerului Culturii nr. 311/94/M.12/3.525, aparut luni în Monitorul Oficial 127, este cel care stabilește noile norme privind vanzarea și cumpararea terenurilor agricole.

Normele stabilesc ce conditii trebuie sa indeplineasca proprietarul pentru a putea vinde un teren arabil. De asemenea se precizeaza ce tip de cumparatori au intaietate si ce impozitare se va aplica vanzatorului daca vinde mai repede decat termenul stabilit de legiuitor. Precum si sanctiunile aferente incalcarii legii.

Pana acuma schimburile imobiliare cu terenuri erau permise, indiferent ca vorbim de terenuri agricole extravilane sau terenuri intravilane. De azi inainte nu se mai pot face schimburi imobiliare cu terenurile agricole extravilane. Se pot doar cumpara sub reglementarile noii legi.

Pe scurt, intentia de vanzare a terenului trebuie anuntata la primaria pe raza careia se afla terenul. Afisata public la sediu si pe pagina de internet a acesteia, pentru o perioada de 45 de zile. Anumite categorii de persoane au intaietate la cumparare, in special vecinii si primaria. Daca in acest timp, nu solicita nimeni cumpararea terenului, atunci promitentul vanzator se poate adresa oricarui potential client interesat de achizitie, strict in conditiile legii.

Noile norme prevad ca vanzătorul sa depună la primaria de care apartine terenul, cererea privind afisarea ofertei de vanzare, insoțita de urmatoarele documente:

1.  Fotocopie a BI/CI al/a vanzătorului persoană fizica sau o copie a pasaportului pentru vanzatorul persoana fizica cu domiciliul în strainatate.

2.  Fotocopie certificata pentru conformitate de catre funcționarii primariei a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vanzare.

Dupa caz se pot cere urmatoarele documente:

contract de vânzare-cumpărare

contract de donație

sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă

titlu de proprietate

certificat de moștenitor

contract de schimb

act de lichidare a patrimoniului sau orice alt document prevăzut de lege care atestă dobândirea dreptului de proprietate

3. Extras de carte funciara pentru informare, eliberat cu cel mult 30 de zile inainte de afisarea ofertei. Plan cadastral in condițiile in care terenul supus vanzarii este înscris în sistemul integrat de cadastru și carte funciara.

4. O fotocopie a certificatului constatator de la registrul comertului sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea, in cazul vanzatorului persoana juridica.

5. In caz de reprezentare, procura notariala in fotocopie certificata pentru conformitate de catre functionarii primariei, respectiv delegatia. Hotararea adunarii generale a asociatilor, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative. O fotocopie a BI/CI/pasaportului al/a imputernicitului persoana fizica.

6. Hotararea adunarii generale a asociaților, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative. Documente in original, din care să rezulte acordul cu privire la vanzarea bunului aflat în proprietatea societații, în cazul vanzatorului persoana juridica.

7. Certificat de atestare fiscala emis de către primarie.

8. Alte documente doveditoare, in cazul in care este nevoie.

 

In cazul societatilor comerciale interesate de achizitie, se cer adeverinte de la evidenta populatiei prin care se demonstreaza stabilirea domiciliului in tara noastra timp de peste 5 ani și documente care să ateste desfasurarea, de minim 5 ani, a activitatilor legate de agricultura.

 

Concluzie finala:

Dupa 30 de ani, timp in care terenurile agricole au fost vandute pe nimic strainilor, aceasta lege vine ca o metoda de securizare a „pamantului romanesc”. In viziunea mea, cam tarziu, tinand cont ca aproape 40% din terenul arabil al Romaniei este detinut de catre cetatenii straini. Aspect nemaiintalnit nicaieri in Europa. Trist dar adevarat !!!

Legislatia privind vanzarea / cumpararea terenurilor agricole a suportat schimbari majore, iar amenzile pentru nerespectarea acesteia sunt pe masura. Daca ai un teren de vanzare sau pur si simplu doresti sa cumperi un teren arabil, studiaza noile conditii de tranzactionare privind acest tip de terenuri. Vinde sau cumpara in mod asumat si mai ales in cunostinta de cauza !

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

img

Radu Popa

Articole similare

Dezvoltatorul imobiliar a intârziat livrarea locuinței

Dezvoltatorul imobiliar a intârziat livrarea locuinței tale? Nu știi ce ai de...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Garanția de bună execuție a construcției

Garanția de bună execuție a constructiei in cazul imobilelor noi este obligatorie. Dar ce faci...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Cum să vinzi un imobil rapid !

Cum să vinzi un imobil rapid și la cel mai bun preț din piață! Salut și bine te-am...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa