Legislația privind vânzarea / cumpărarea terenurilor agricole

Legislația privind vânzarea / cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan, a suportat schimbări majore și vine la pachet cu sancțiunile aferente în caz de nerespectare. Indiferent că activezi în domeniul vânzărilor imobiliare sau ești investitor, îți recomandăm să te informezi asupra acestora.

Chiar dacă normele metodologice trebuiau să apară de anul trecut, ele au fost făcute oficial de abia săptămâna trecută !

Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Culturii nr. 311/94/M.12/3.525, apărut luni în Monitorul Oficial 127, este cel care stabilește noile norme privind vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole.

Normele stabilesc ce condiții trebuie să îndeplinească proprietarul pentru a putea vinde un teren arabil. De asemenea, se precizează ce tip de cumpărători au întâietate și ce impozitare se va aplica vânzătorului dacă vinde mai repede decât termenul stabilit de legiuitor. Precum și sancțiunile aferente încălcării legii.

Până acum, schimburile imobiliare cu terenuri erau permise, indiferent că vorbim de terenuri agricole extravilane sau terenuri intravilane. De azi înainte nu se mai pot face schimburi imobiliare cu terenurile agricole extravilane. Se pot doar cumpără sub reglementările noii legi.

Pe scurt, intenția de vânzare a terenului trebuie anunțată la primăria pe raza căreia se află terenul. Afișată public la sediu și pe pagina de internet a acesteia, pentru o perioada de 45 de zile. Anumite categorii de persoane au întâietate la cumpărare, în special vecinii și primăria. Dacă în acest timp, nu solicită nimeni cumpărarea terenului, atunci promitentul vânzător se poate adresa oricărui potențial client interesat de achiziție, strict în condițiile legii.

Noile norme prevăd ca vânzătorul să depună la primăria de care aparține terenul, cererea privind afișarea ofertei de vânzare, însoțită de următoarele documente:

  1. Fotocopie a BI/CI al/a vanzătorului persoană fizică sau o copie a pașaportului pentru vânzătorul persoană fizică cu domiciliul în străinătate.
  2. Fotocopie certificată pentru conformitate de către funcționarii primăriei a actului de proprietate asupra terenului ce face obiectul ofertei de vânzare.

După caz se pot cere următoarele documente:

contract de vânzare-cumpărare

contract de donație

sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă

titlu de proprietate

certificat de moștenitor

contract de schimb

act de lichidare a patrimoniului sau orice alt document prevăzut de lege care atestă dobândirea dreptului de proprietate

  1. Extras de carte funciară pentru informare, eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de afișarea ofertei. Plan cadastral în condițiile în care terenul supus vânzării este înscris în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
  2. O fotocopie a certificatului constatator de la registrul comerțului sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, în cazul vânzătorului persoană juridică.
  3. În caz de reprezentare, procura notarială în fotocopie certificată pentru conformitate de către funcționarii primăriei, respectiv delegația. Hotărârea adunării generale a asociaților, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative. O fotocopie a BI/CI/pașaportului al/a împuternicitului persoană fizică.
  4. Hotărârea adunării generale a asociaților, decizia asociatului unic, decizia reprezentantului formei asociative. Documente în original, din care să rezulte acordul cu privire la vânzarea bunului aflat în proprietatea societații, în cazul vânzătorului persoană juridică.
  5. Certificat de atestare fiscală emis de către primărie.
  6. Alte documente doveditoare, în cazul în care este nevoie.

 

În cazul societăților comerciale interesate de achiziție, se cer adeverințe de la evidența populației prin care se demonstrează stabilirea domiciliului în țara noastră timp de peste 5 ani și documente care să ateste desfășurarea, de minim 5 ani, a activităților legate de agricultură.

 

Concluzie finală:

După 30 de ani, timp în care terenurile agricole au fost vândute pe nimic străinilor, această lege vine că o metodă de securizare a “pământului românesc”. În viziunea mea, cam târziu, ținând cont că aproape 40% din terenul arabil al României este deținut de către cetățenii străini. Aspect nemaiîntâlnit nicăieri în Europa. Trist, dar adevărat !!!

Legislația privind vânzarea / cumpărarea terenurilor agricole a suportat schimbări majore, iar amenzile pentru nerespectarea acesteia sunt pe măsură. Dacă ai un teren de vânzare sau pur și simplu dorești să cumperi un teren arabil, studiază noile condiții de tranzacționare privind acest tip de terenuri. Vinde sau cumpără în mod asumat și mai ales în cunoștință de cauză !

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

 

Compare listings

Compare