Ce reprezintă cartea tehnică a construcției ?

Ce reprezintă cartea tehnică a construcției ? Aceasta este un document care cuprinde toate actele construcției, de la proiect cu avizele aferente, până la recepția lucrărilor. Este întocmită de către dirigintele de șantier și este predată la finalul lucrărilor, beneficiarului.

Toate dispozițiile legale privind acest aspect, se regăsesc în Legea nr. 10 din 1995, cu modificările și completările ulterioare, precum și în regulamentul privind recepția construcțiilor, intrat în vigoare din anul 2017.

Legiuitorul prevede o serie de responsabilități, atât din partea constructorului, cât și din partea beneficiarului, privind întocmirea acestui document.

În situația nerespectării legii, se impun sancțiuni cu amendă ce poate ajunge până la 10.000 de lei pentru construcțiile tip blocuri de locuințe sau ansambluri rezidențiale, în cazul în care cartea tehnică nu este întocmită de către dezvoltator sau nu este predată beneficiarilor.

Cartea tehnică a construcției cuprinde următoarele documente :

  1. Proiectarea
  2. Execuția tehnică, plus avizele de construcție
  3. Recepția construcției
  4. Exploatarea, întreținerea, repararea și urmărirea comportării în timp, plus un jurnal al evenimentelor

Nu este obligatorie întocmirea cărții tehnice la casele cu regim de înălțime P+1, indiferent că sunt construite în mediul urban sau rural și cele construite în regie proprie. De asemenea, sunt scutite construcțiile minore, anexele gospodărești, unele spații de depozitare, precum și construcțiile cu destinație temporară. Chiar și așa, construcțiile de tip bloc sau ansamblurile rezidențiale, care sunt formate din case cu regimul de înălțime P+1, trebuie să dețină acest dosar.

Ce reprezintă cartea tehnică a construcției ? Unul dintre cele mai importante documente pe care trebuie să le primești la achiziție.

Atunci când cauți o casă de vânzare, un duplex de vânzare, un apartament de vânzare sau poate doar o garsonieră de vânzare, de la dezvoltator, asigura-te că vei primi toate documentele necesare ! În caz contrar îți va fi dificil să revinzi imobilul unor potențiali clienți cumpărători care sunt informați.

 

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

Compare listings

Compare