Când se aplică TVA-ul la vânzarea apartamentelor ?

Când se aplică TVA-ul la vânzarea apartamentelor ?

Exemplu de situații în care se aplică sau nu TVA-ul la tranzacționarea de imobile pe parcursul unui an calendaristic :

O persoană fizică a vândut un imobil în cursul anului 2020. Deși tranzacția, în mod normal nu este scutită de TVA, dacă persoana respectivă nu vinde și alte imobile până la sfârșitul anului, această tranzacție este considerată ocazională. Persoana fizică nu datorează TVA-ul pentru respectivă tranzacție.

În schimb, dacă în decursul aceluiași an, face și alte tranzacții, situația este diferită. Începând cu cea de-a două vânzare, persoana respectivă va deveni impozabilă. Este activitate cu caracter repetitiv și în felul acesta se consideră că este o afacere !

Dacă valoarea cumulată a celor două imobile tranzacționate depășește plafonul de scutire ( vezi art. 310 din Codul fiscal ) adică 88.500 Euro, persoană fizică este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA. Această obligativitate este în termen de 10 zile de la dată depășirii plafonului, respectiv de la dată de 1 ale lunii următoare celei în care plafonul a fost depășit.

Când se aplică TVA-ul la vânzarea apartamentelor ?

Sper că ți-au fost de folos informațiile și te aștept dată viitoare, cu alte noutăți, așa cum le simțim zilnic, cei care activăm în vânzările imobiliare, domeniu căruia unii dintre noi i-am dedicat jumătate din viața noastră.

Cauți un teren de vânzare, un apartament de vânzare, o casă de vânzare, un spațiu comercial de vânzare sau o garsonieră de vânzare, atunci contactează-ne cu încredere !

 

Cu prietenie,

STARTIMOB Romania

 

VA URMA…

Compare listings

Compare