Apartamente de vânzare Brașov: garanția de bună execuție

Apartamente de vânzare Brașov? Ofertele sunt numeroase, dar cumpărătorii vor să le găsească pe cele care ofer garanția de bună execuție a construcției. În cazul imobilelor noi este obligatorie. Dar ce faci atunci când imobilul nu este realizat conform prevederilor contractuale?

În ultimii 30 de ani, cu toții am auzit diverse spețe legate de unii dezvoltatori imobiliari. După ce au încasat anumite sume cu titlul de avans, au dat faliment, au intrat în insolvență sau în cel mai fericit caz au livrat imobilele dar nu la nivelul de finisaje conform înțelegerii inițiale.

Apartamente de vânzare Brașov – de ce e necesară garanția de bună execuție a construcției?

În cazul cumpărării unui imobil, cumpărătorul beneficiază de anumite garanții din partea dezvoltatorului imobiliar. Pe lângă acestea, conform legislației în vigoare, vânzătorul trebuie să pună la dispoziția cumparătorului, în anumite cazuri și cartea construcției, iar dispozițiile legale privind acest aspect, se regăsesc în Legea nr. 10 din 1995.

În calitate de cumpărător atunci când cauți apartamente de vânzare Brașov, legislația prevede anumite condiții pe care constructorul este obligat să le respecte

O primă garanție de care beneficiază cumpărătorul este cea contra viciilor ascunse.

Astfel, conform art. 1707 din Codul Civil, iată cum se oferă garanția de bună execuție a construcției pentru apartamente de vânzare Brașov:

 

  1. Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării pentru care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.
  2. Este ascuns acel viciu care la data contractării nu poate fi descoperit de către un cumpărător prudent și viligent fără a fi nevoie de asistență de specialitate.
  3. Garanția este datorată dacă viciul sau cauza lui există la data predării bunului.
  4. Vânzătorul nu datorează garanție contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoștea la încheierea contractului.

 

  1. În vânzările silite nu se datorează garanție contra viciilor ascunse.

În eventualitatea unei acțiuni în instanță, reprezentantul părții reclamante va avea succes în instanță, dacă viciul  îndeplinește următoarele condiții:

 

(i) să fie ascuns – la data cumpărării viciul nu putea fi descoperit fără asistență de specialitate de către un cumpărător prudent și diligent. Un viciu este ascuns dacă la o atentă verificare a bunului nu poate fi descoperit de către cumpărător;

 

(ii) să existe la momentul predării bunului – este necesar să existe la momentul încheierii contractului doar cauza viciului, chiar dacă efectul acestuia se manifestă ulterior;

(iii) să fie grav – din cauza acestui viciu bunul devine impropriu utilizării.

 

Dacă s-au constatat anumite vicii ascunse, cumpărătorul poate opta pentru una din variantele stipulate la articolul 1710 din Codul Civil :

 

  1. În temeiul obligației vânzătorului de garanție contra viciilor, cumpărătorul poate obține, după caz:

 

a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;

b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de același fel, însă lipsit de vicii;

c) reducerea corespunzătoare a prețului;

d) rezoluțiunea vânzării.

 

  1. La cererea vânzătorului, instanța, ținând seama de gravitatea viciilor și de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum și de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.

 

O altă garanție de care beneficiază cumpărătorul unor apartamente de vânzare Brașov  noi este garanția contra evicțiunii provenind de la vânzător sau dintr-o faptă a unui terț.

Potrivit art. 1695 alin. (1) din Codul civil, „vânzătorul este de drept obligat să îl garanteze pe cumpărător împotriva evicțiunii care l-ar împiedica total sau parțial în stăpânirea netulburată a bunului vândut.”

Din experiența proprie, peste 50% dintre dezvoltatorii imobiliari care duc la bun sfarșit proiectul, nu livrează calitatea finisajelor promise la semnarea precontractului de vânzare/cumpărare.

Că printr-o minune, la sfârșitul lucrărilor, nimic din ceea ce s-a promis nu se îndeplinește. Clienții rămân cu randările și visul frumos vândut la încasarea avansului!

Exemplu: uși, parchet, gresie și faianță care lasă de dorit și care par mai degrabă „capete de stoc”. Finisaje făcute de mântuiala, pe fugă, precum și tâmplăria ușilor și ferestrelor murdară de glet și vopsea. Tablouri electrice cu disjunctoare de cea mai proastă calitate, pe principiul mult și ieftin. (aici am bunul simț de a nu menționa mărcile folosite)

Cabluri electrice de tipul MYF (lițat) care nu are capetele introduse în aparataj, sertizate. Legături în doze fară cleme Wago.

Instalații de încălzire și sanitare executate cu țeavă de proastă calitate și mai ales manoperă care lasă de dorit (Exemplu: filtre ” y ” montate pe verticală sub centralele termice)

 

Și lista poate continua…

 

Este un adevăr trist, cu care ne confruntăm zilnic, de dimineața până seară. Dar cineva trebuie să le menționeze, pentru că altfel oamenii vor crede că este normal ceea ce li se livrează.

Un alt aspect pe care doresc să-l menționez este faptul că unii dezvoltatori modifică proiectul pe parcurs, pe principiul „peretele acesta nu stă bine aici”, aspect care nu se regasește și în documentația finală.

Și pentru că ne confruntăm din ce în ce mai des cu astfel de situații, ne puteți contacta oricând și vom fi încăntați să vi le relatăm că să le puteți evita pe viitor. Pe Startimob găsești numeroase oferte de apartamente de vânzare Brașov, de bună calitate, ce au garanția de bună execuție inclusă.

Dacă căutați o casă de vânzare, un apartament de vânzare, sau o garsonieră de vânzare, nu ezitați să ne contactați.

Garanția de bună execuție a construcției în cazul imobilelor noi este obligatorie. Informează-te asupra drepturilor tale și evită situațiile neplăcute.

Data viitoare vom aborda una dintre cele mai comune teme conexe cu subiectul abordat astăzi:

Întârzierile practicate de majoritatea dezvoltatorilor imobiliari. Și aici discutăm de întârzieri de până la 1, 2 ani de zile, sau chiar mai mult în unele cazuri. Întârzierile de câteva luni de zile sunt rare, deși nimeni nu vrea să le recunoască !

 

Unii dezvoltatori imobiliari au întârziat definitiv și nu au mai livrat niciodată promisiunea facută…

Iată AICI mai multe detalii despre garanția de bună execuție.

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

Compare listings

Compare