Agenție imobiliară Brașov înseamnă siguranță, mai înainte de toate, soluții pentru ca Beneficiarii să fie protejați în fața unor întârzieri de predare a locuinței de către dezvoltatori.
Cu toții știm că în ultimii 30 de ani s-au perindat pe piața construcțiilor diverși dezvoltatori imobiliari. Astăzi vom discuta despre cei neserioși, care nu au livrat la timp ceea ce au promis. Sau nu au mai livrat deloc…
Probleme pe care le-ai preveni dacă ai apela la o agenție imobiliară Brașov
În acest sens îi sfătuim pe toți cumpărătorii de bună credință să fie atenți. O agenție imobiliară Brașov serioasă te sfătuiește să verifici societatea comercială care se află în spatele unui showroom fastuos. Deși, dacă mă gândesc bine, ultima „țeapă” dată la Brașov, nu de mult, avea că punct de atracție un showroom deloc interesant.
În acea perioadă dezvoltatorul rula la începutul fiecărui film la cinematograf, o reclamă. Cea mai neinspirată reclamă pe care am văzut-o în viața mea. Personajul principal, un căine pe nume Marcelo, era întrebat: ce zici Marcelo, le dăm o bucatărie inclusă în preț?
Și acum mă distrez copios când îmi aduc aminte…
De asemenea, se începuse construcția pe fundația veche a unui proiect de birouri cu regim de înălțime P+6E și se dorea o construcție viitoare pe 20 niveluri ceea ce indică lipsă totală de interes și profesionalism. Dezvoltatorul avea deja reputația unor ultime clădiri realizate destul de anevoios. Muncitori frustrați, neplățiți luni de zile și multe datorii pe la furnizorii de materiale de construcții.
Cel mai mare dezastru rezultă de obicei din faptul că cumparătorii nu se interesează la timp la o agenție imobiliară Brașov despre istoricul unui dezvoltator și nu verifică existența unei autorizații de construire. Aceștia nu cer părerea unor profesionișți în domeniul consultanței imobiliare care activează pe piață de mult timp.
Este de datoria cumpărătorilor să dea dovadă de vigilență și să verifice temeinic situația juridică în care se află imobilul pe care urmează să-l achiziționeze.
Conflictele juridice produc consecințe nefaste pentru viața socială și economică a cetățenilor, fiind mult mai ușor să le prevenim decât să le rezolvăm. Instanțele de judecată sunt sufocate de procese și duc lipsă acută de personal. Toate aceste aspecte ne duc cu gândul la procese de ordinul anilor, ale căror verdict nu-l poate anticipa nimeni.
Noi, românii, avem un puternic simț al proprietații prin tradiție. Astfel, achiziționarea unei locuințe a devenit un adevărat scop pentru majoritatea dintre noi.
În prezent, există o practică destul de riscantă în rândul cetățenilor. Aceștia aleg să încheie antecontracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect imobile care se vor construi în viitor. Se încheie inițial un contract de rezervare prin care individualizează apartamentul sau casă pe care doresc să o achiziționeze. Prin intermediul acestui acord, ambele părți se obligă că la o dată ulterioară să încheie o promisiune bilaterală de vânzare.
Mai simplu spus, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari prezintă spre vânzare randări. Poze frumos colorate și promisiuni în baza cărora iau avansuri cu care speră să finalizeze lucrarea!
Sunt foarte puțini cei care construiesc cu resurse financiare proprii. Majoritatea realizează lucrarea pe banii beneficiarilor. Aceștia îi vor plăti în avans în diferite stadii ale lucrării, iar suma finală de plată în general se solicită cu mult înainte de finalizarea proiectului.
În tot acest proces unii cumpără, iar alții vând pielea ursului furnicar din pădurile pe care nu le mai avem!
Dar ce facem atunci când realizăm prea târziu că dezvoltatorul imobiliar nu mai poate continuă lucrările de construcție?
Legiuitorul ne pune la dispoziție următoarele instrumente juridice, pe care agenție imobiliară Brașov le cunoaște:
- Executarea silită în natură
În ipoteza în care s-a împlinit termenul la care părțile au stipulat că vor încheia contractul de vânzare, termen la care urma să se transfere și dreptul de proprietate, iar promitentul-vânzător nu și-a îndeplinit această obligăție ce rezultă din promisiunea bilaterală de vânzare, promitentul-cumpărător poate solicita executarea silită în natură a acesteia, dacă prezenta soluție este în interesul său și dacă are ce executa. Mare atenție la firmele nou inființate cu capital social 200 Lei (sau deloc conform noii legislații), unde nu ai ce execută !
- Daune Interese
Conform art. 1530 din Codul civil, „Creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat și care este consecința directă și necesară a neexecutării fără justificare sau, după caz, culpabile a obligăției”.
În practică, la încheierea promisiunii bilaterale se acordă un avans din preț. Acesta reprezintă, de fapt, arvună confirmatorie, iar dacă promitentul-vânzător nu își îndeplinește obligația pozitivă de a încheia contractul din motive care îi sunt imputabile, atunci promitentul-cumpărător este în drept să primească, cu titlu de daune-interese, dublul sumei remise (dacă părțile nu au stabilit altfel prin contract).
De asemenea, pentru garantarea sumei plătite cu titlu de avans în temeiul promisiunii bilaterale de vânzare, promitentul-cumpărător are dreptul să solicite înscrierea în favoarea sa în cartea funciară a unui drept de ipotecă legală.
Nu în ultimul rând, tot cu titlu de daune-interese, promitentul cumpărător are posibilitatea să ceară și dobânda legală sau convențională stabilită pentru indisponibilizarea sumelor de bani plătite cu titlu de avans sau pentru neexecutarea la timp a obligăției.
- Rezoluțiunea
Pentru a deveni operantă, este necesar să fie îndeplinite condițiile prevăzute de lege, și anume:
– neexecutarea să privească o obligăție contractuală;
– neexecutarea să fie suficient de gravă (să privească o obligăție esențială).
De obicei, obligațiile principale sunt obligații esențiale, însă nu este exclusă teza conform căreia și o obligație accesorie poate avea caracter esențial.
Te-ar putea interesa și Graranția de bună execuție a construcției.
Dezvoltatorul imobiliar a întârziat livrarea locuinței tale? Nu știi ce ai de făcut?
În cazul în care vă aflați într-o situație asemănătoare și v-ați dat seama prea târziu că dezvoltatorul nu mai poate să livreze la timp imobilul promis, cu siguranță trebuie să solicitați ajutor de specialitate. Vă recomandăm să apelați la sfatul și serviciile unor avocați specializați în dreptul civil. De asemenea, mai înainte de a te adresa dezvoltatorului, cere părerea unor specialiști ce lucrează într-o agenție imobiliară Brașov și astfel vei înțelege mai ușor cum să ieși dintr-o astfel de situație sau cu să te ferești.
Sper că ți-au fost de folos aceste informații. Dacă ești pe punctul de a cumpăra un imobil, indiferent că este vorba de o casă de vânzare, un apartament de vânzare, o garsonieră de vânzare, sau poate chiar un teren de vânzare, apelează la consultanți imobiliari care fac acest lucru zilnic. Profesioniști afiliați celei mai performanțe agenții imobiliare din Brașov.
Nu uita, dacă un profesionist ți se pare scump, înseamnă că nu ai lucrat cu un amator!
Dacă ai unul sau mai multe subiecte preferate pe care ai vrea să le abordăm pe viitor, nu ezită să ne scrii. Vom fi încântați să le aflăm!
Cu prietenie,
Va urma…