Reglementările urbanistice ale terenului pentru construit

Reglementările urbanistice ale terenului pentru construit sunt cele mai importante aspecte care trebuie urmărite atunci când decizi să achiziționezi un lot de teren pe care urmează să construieșți. Dacă doreșți să-ti cumperi terenul pentru  a edifica o casă sau orice alt tip de construcție,  primul pas este să soliciți un Certificat de Urbanism. Astfel poți află de ce anume trebuie ținut cont în legătură cu terenul respectiv, ce poți construi și mai ales în ce condiții.

Acestea pot să difere în funcție de oraș și  zona:

     1.  Frontul stradal

În cazul orașului Brașov, deschiderea frontului stradal trebuie să fie de minim 12,5 m.  Sunt clădiri existente pe terenuri cu deschidere de 8 ml, construite înainte de reglementările în vigoare. Dacă se cere demolarea lor și se solicită un nou certificat de urbanism, condițiile vor fi în conformitate cu un teren liber de construcții.

    2.  Suprafață minimă de autorizat

Suprafață parcelei de teren care se poate autoriza pentru construit în Brașov este de minim 150 mp. Această reglementare poate să difere în funcție de parametrii urbanistici. Nu se admit autorizații pentru construcții definitive în cazul loturilor mai mici.

   3.  CUT – Coeficientul de utilizare al terenului

CUT – ul este raportul dintre suprafață desfășurată a construcției ( suma suprafețelor tuturor nivelurilor ) și suprafață totală a terenului, fiind de asemenea limitat de prevederile planului urbanistic zonal.

  4.  POT – Procent de ocupare teren 

POT – ul este raportul dintre suprafață pe care se construiește și suprafață totală a terenului, fiind limitat de prevederile planului urbanistic.

  5.  Retragerile

Retrageri față de limitele de proprietate:

  • față de limita laterală stânga conform Cod Civil
  • față de limita laterală dreapta jumătate la cornișă, dar nu mai puțîn de 3 m
  • față de limita posterioară jumătate din înălțimea la cornișă, dar nu mai puțîn de 5 m

  6.  Echiparea edilitară

Posibilitatea racordarii la apă, canalizare, energie electrică, încălzire.

  7.  Acoperișul și învelitoarea

Se poate impune că acoperișul să fie doar de tip șarpantă și învelitoarea  să fie aliniată că design și culoare cu majoritatea clădirilor din zona.

Exemple:

  •  șarpantă cu învelitoare în nuanțe brun-cărămiziu
  •  interdicția acoperișului tip terasă

 8.  Sistemul constructiv și materialele de construcții permise

Se poate impune folosirea materialelor care nu vor deprecia aspectul general al zonei.

9.  Parcarea

La majoritatea proiectelor noi există obligativitatea creării locurilor de parcare în interiorul terenului, ceea ce îți va complică și mai mult edificarea și designul viitoarei construcții.

10.  Împrejmuirea

Împrejmuirea va trebui făcută cu un anumit tip de gard stabilit tot prin certificat de urbanism.

 

Reglementările urbanistice ale unui teren pentru construit pot fi multiple. Cere un Certificat de Urbanism înainte de achiziție și informează-te dacă terenul pe care urmează să construieșți are destinația dorită. Cauți un teren de vânzare în Brașov și nu șți ce acte să soliciți ? Angajează un profesionist care face acest lucru zilnic !

La cererea multor clienți care ne-au solicitat consultanță imobiliară de specialitate am creat în premieră pe țară Ghidul cumpărătorului de imobil pe care ți-l oferim GRATUIT. Parcurgându-l, te va ajută să iei o decizie de cumpărare asumată și mai ales în cunoștință de cauza.

 

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

VA URMA…

Compare listings

Compare