Compare Listings

Garantia de buna executie a constructiei

Garantia de buna executie a constructiei

Garantia de buna executie a constructiei in cazul imobilelor noi este obligatorie. Dar ce faci atunci cand imobilul nu este realizat conform prevederilor contractuale ?

In ultimii 30 de ani cu toții am auzit diverse spețe legate de unii dezvoltatori imobiliari. Dupa ce au incasat anumite sume cu titlul de avans, au dat faliment, au intrat in insolvență sau în cel mai fericit caz au livrat imobilele dar nu la nivelul de finisaje conform intelegerii initiale.

În cazul cumpararii unui imobil, cumparatorul beneficiază de anumite garanții din partea dezvoltatorului imobiliar. Pe lângă acestea, conform legislației în vigoare, vânzătorul trebuie să pună la dispoziția cumparătorului, în anumite cazuri si cartea construcției, iar dispozițiile legale privind acest aspect, se regăsesc în Legea nr. 10 din 1995.

 

În calitate de cumpărator atunci când achiziționezi un imobil nou de tip apartament,  garsonieră, casă sau duplex, legislația prevede anumite conditii pe care constructorul este obligat să le respecte.

 

O primă garanție de care beneficiază cumpărătorul este cea contra viciilor ascunse.

 

Astfel, conform art. 1707 din Codul Civil :

1. Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării pentru care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.

2. Este ascuns acel viciu care la data contractării nu poate fi descoperit de către un cumpărător prudent și diligent fără a fi nevoie de asistență de specialitate.

3. Garanția este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.

4. Vânzătorul nu datorează garanție contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoștea la încheierea contractului.

5. În vânzările silite nu se datorează garanție contra viciilor ascunse.

 

In eventualitatea unei actiuni in instanță, reprezentantul părții reclamante va avea succes în instanță, dacă viciul  îndeplinește urmatoarele condiții:

(i) să fie ascuns – la data cumpărării viciul nu putea fi descoperit fără asistență de specialitate de către un cumpărător prudent și diligent. Un viciu este ascuns dacă la o atentă verificare a bunului nu poate fi descoperit de către cumpărător;

(ii) să existe la momentul predării bunului – este necesar să existe la momentul încheierii contractului doar cauza viciului, chiar dacă efectul acestuia se manifestă ulterior;

(iii) să fie grav – din cauza acestui viciu bunul devine impropriu utilizării.

 

Daca s-au constatat anumite vicii ascunse, cumparatorul poate opta pentru una din variantele stipulate la articolul 1710 din Codul Civil :

1. În temeiul obligației vânzătorului de garanție contra viciilor, cumpărătorul poate obține, după caz:

a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;

b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de același fel, însă lipsit de vicii;

c) reducerea corespunzătoare a prețului;

d) rezoluțiunea vânzării.

2. La cererea vânzătorului, instanța, ținând seama de gravitatea viciilor și de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum și de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.

 

O altă garanție de care beneficiază cumpărătorul unui imobil nou este garanția contra evicțiunii provenind de la vânzător sau dintr-o faptă a unui terț.

Potrivit art. 1695 alin. (1) din Codul civil, „vânzătorul este de drept obligat să îl garanteze pe cumpărător împotriva evicțiunii care l-ar împiedica total sau parțial în stăpânirea netulburată a bunului vândut.”

Din experiența proprie, peste 50% dintre dezvoltatorii imobiliari care duc la bun sfarșit proiectul, nu livrează calitatea finisajelor promise la semnarea precontractului de vânzare/cumpărare

Ca printr-o minune, la sfarșitul lucrărilor, nimic din ceea ce s-a promis nu se îndeplinește. Clienții ramân cu randările si visul frumos vândut la incasarea avansului !

Exemplu: uși, parchet, gresie și faianță care lasă de dorit și care par mai degrabă „capete de stoc”. Finisaje făcute de mântuiala, pe fugă, precum și tâmplăria ușilor si ferestrelor murdară de glet și vopsea. Tablouri electrice cu disjunctoare de cea mai proastă calitate, pe principiul mult si ieftin. (aici am bunul simț de a nu menționa marcile folosite)

Cabluri electrice de tipul MYF (lițat) care nu are capetele introduse in aparataj, sertizate. Legături în doze fară cleme Wago.

Instalații de încălzire și sanitare executate cu țeavă de proastă calitate și mai ales manoperă care lasă de dorit (Exemplu: filtre ” y ” montate pe verticală sub centralele termice)

Și lista poate continua…

Este un adevar trist, cu care ne confruntăm zilnic, de dimineața până seara. Dar cineva trebuie să le menționeze, pentru că altfel oamenii vor crede ca este normal ceea ce li se livrează.

Un alt aspect pe care doresc sa-l menționez este faptul ca unii dezvoltatori modifică proiectul pe parcurs, pe principiul „peretele acesta nu stă bine aici”, aspect care nu se regasește și în documentația finală.

Și pentru că ne confruntăm din ce în ce mai des cu astfel de situații, ne puteți contacta oricănd și vom fi încăntați să vi le relatăm ca să le puteți evita pe viitor.

Dacă căutați o casă de vânzare, un apartament de vânzare, sau o garsonieră de vânzare, nu ezitați să ne contactați.

 

Garantia de buna executie a constructiei in cazul imobilelor noi este obligatorie. Informează-te asupra drepturilor tale și evită situațiile neplăcute.

 

Te-ar putea interesa și Dezvoltatorul imobiliar a intârziat livrarea locuinței.

 

Data viitoare vom aborda una dintre cele mai comune teme conexe cu subiectul abordat astăzi:
Întârzierile practicate de majoritatea dezvoltatorilor imobiliari. Și aici discutăm de întârzieri de până la 1, 2 ani de zile, sau chiar mai mult în unele cazuri. Întârzierile de câteva luni de zile sunt rare, deși nimeni nu vrea să le recunoască !

Unii dezvoltatori imobiliari au întârziat definitiv și nu au mai livrat nicio dată promisiunea facută…

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

Va urma…

 

 

img

Radu Popa

Articole similare

Investitiile active si pasive in imobiliare

Te-ai gandit care sunt diferentele dintre investitiile active și pasive in imobiliare...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Dezvoltatorul imobiliar a intirziat livrarea locuintei

Dezvoltatorul imobiliar a intirziat livrarea locuintei tale? Nu știi ce ai de...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Cum sa vinzi un imobil rapid !

Cum sa vinzi un imobil rapid și la cel mai bun preț din piață! Salut și bine te-am regăsit...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa