Compare Listings

Dezvoltatorul imobiliar a intirziat livrarea locuintei

Dezvoltatorul imobiliar a intirziat livrarea locuintei

Dezvoltatorul imobiliar a intirziat livrarea locuintei tale? Nu știi ce ai de facut?

 

Salut și bine te-am regăsit la un nou subiect de blog.

 

Cu totii știm că în ultimii 30 de ani s-au perindat pe piața construcțiilor diverși dezvoltatori imobiliari.  Astăzi vom discuta despre cei neserioși, care nu au livrat la timp ceea ce au promis. Sau nu au mai livrat deloc…

În acest sens îi sfătuim pe toti cumparatorii de bună credință să fie atenți. Să verifice societatea comercială care se află în spatele unui showroom fastuos. Deși, dacă ma gandesc bine, ultima „țeapă” dată la Brașov, nu de mult, avea ca punct de atracție un showroom deloc interesant.

În acea perioadă dezvoltatorul rula la începutul fiecarui film la cinematograf, o reclamă. Cea mai neinspirată reclamă pe care am vazut-o în viața mea. Personajul principal, un căine pe nume Marcelo, era întrebat: ce zici Marcelo, le dăm o bucatărie inclusă în preț?

Și acum mă distrez copios când îmi aduc aminte…

De asemenea, se începuse construcția pe fundația veche a unui proiect de birouri cu regim de inaltime P+6E  si se dorea o constructie viitoare pe 20 niveluri ceea ce indica lipsă totala de interes si  profesionalism. Dezvoltatorul avea deja reputația unor ultime clădiri realizate destul de anevoios. Muncitori frustrați, neplătiți luni de zile și multe datorii pe la furnizorii de materiale de construcții.

Cel mai mare dezastru rezultă de obicei din faptul că cumparătorii nu se interesează la timp despre istoricul unui dezvoltator și nu verifică  existenta unei autorizatii de construire. Aceștia nu cer  părerea unor profesioniști în domeniul consultanței imobiliare care activează pe piață de mult timp.

Este de datoria cumparatorilor să dea dovadă de vigilență și să verifice temeinic situația juridică în care se află imobilul pe care urmează să-l achiziționeze.

Conflictele juridice produc consecințe nefaste pentru viața socială și economică a cetățenilor, fiind mult mai ușor să le prevenim decât să le rezolvăm. Instanțele de judecată sunt sufocate de procese și duc lipsă acută de personal. Toate aceste aspecte ne duc cu gândul la procese de ordinul anilor, ale căror verdict nu-l poate anticipa nimeni.

Noi, românii, avem un puternic simț al proprietații prin tradiție. Astfel, achiziționarea unei locuințe a devenit un adevărat scop pentru majoritatea dintre noi.

În prezent, există o practică destul de riscantă în rândul cetățenilor. Aceștia aleg să încheie antecontracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect imobile care se vor construi în viitor. Se încheie inițial un contract de rezervare prin care individualizează apartamentul sau casa pe care doresc să o achiziționeze. Prin intermediul acestui acord, ambele părți se obligă ca la o dată ulterioară să încheie o promisiune bilaterală de vânzare.

Mai simplu spus, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari prezintă spre vânzare randări. Poze frumos colorate și promisiuni în baza cărora iau avansuri cu care speră să finalizeze lucrarea!

Sunt foarte puțini cei care construiesc cu resurse financiare proprii. Majoritatea realizează lucrarea pe banii beneficiarilor. Aceștia îi vor plăti în avans în diferite stadii ale lucrării, iar suma finală de plată în general se solicită cu mult înainte de finalizarea proiectului.

În tot acest proces unii cumpăra iar alții vănd pielea ursului furnicar din pădurile pe care nu le mai avem!

Dar ce facem atunci cănd realizăm prea târziu că dezvoltatorul imobiliar nu mai poate continua lucrările de construcție?

Legiuitorul ne pune la dispoziție urmatoarele instrumente juridice:

      1. Executarea silită în natură 

În ipoteza în care s-a împlinit termenul la care părțile au stipulat că vor încheia contractul de vânzare, termen la care urma să se transfere și dreptul de proprietate, iar promitentul-vânzător nu și-a îndeplinit această obligație ce rezultă din promisiunea bilaterală de vânzare, promitentul-cumpărător poate solicita executarea silită în natură a acesteia, dacă prezenta soluție este în interesul său si daca are ce executa. Mare atenție la firmele nou inființate cu capital social 200 Lei (sau deloc conform noii legislații), unde nu ai ce executa !

     2. Daune  Interese

Conform art. 1530 din Codul civil, „Creditorul are dreptul la daune-interese pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat și care este consecința directă și necesară a neexecutării fără justificare sau, după caz, culpabile a obligației”.

În practică, la încheierea promisiunii bilaterale se acordă un avans din preț. Acesta reprezintă, de fapt, arvuna confirmatorie, iar dacă promitentul-vânzător nu își îndeplinește obligația pozitivă de a încheia contractul din motive care îi sunt imputabile, atunci promitentul-cumpărător este în drept să primească, cu titlu de daune-interese, dublul sumei remise (dacă părțile nu au stabilit altfel prin contract).

De asemenea, pentru garantarea sumei plătite cu titlu de avans în temeiul promisiunii bilaterale de vânzare, promitentul-cumpărător are dreptul să solicite înscrierea în favoarea sa în cartea funciară a unui drept de ipotecă legală.

Nu în ultimul rând, tot cu titlu de daune-interese, promitentul cumpărător are posibilitatea să ceară și dobânda legală sau convențională stabilită pentru indisponibilizarea sumelor de bani plătite cu titlu de avans sau pentru neexecutarea la timp a obligației.

    3. Rezoluțiunea

Pentru a deveni operantă, este necesar să fie îndeplinite condițiile prevăzute de lege, și anume:

– neexecutarea să privească o obligație contractuală;

– neexecutarea să fie suficient de gravă (să privească o obligație esențială).

De obicei, obligațiile principale sunt obligații esențiale, însă nu este exclusă teza conform căreia și o obligație accesorie poate avea caracter esențial.

 

Te-ar putea interesa și Graranția de bună execuție a construcției.

Dezvoltatorul imobiliar a intirziat livrarea locuintei tale? Nu știi ce ai de facut?

În cazul în care vă aflați într-o situație asemănătoare și v-ați dat seama prea tărziu că dezvoltatorul nu mai poate să livreze la timp imobilul promis, cu siguranță trebuie să solicitați ajutor de specialitate. Va recomandăm să apelați la sfatul și serviciile unor avocați specializați în dreptul civil.

Sper că ți-au fost de folos aceste informații. Dacă ești pe punctul de a cumpăra un imobil, indiferent ca este vorba de o casă de vânzare, un apartament de vânzare, o garsonieră de vânzare, sau poate chiar un teren de vânzare, apelează la consultanți imobiliari care fac acest lucru zilnic. Profesioniști afiliați celei mai performante agenții imobiliare din Brașov.

Nu uita, dacă un profesionist ți se pare scump, înseamnă că nu ai lucrat cu un amator!

Dacă ai unul sau mai multe subiecte preferate pe care ai vrea să le abordăm pe viitor, nu ezita să ne scrii. Vom fi încântați să le aflăm!

 

Cu prietenie,

STARTIMOB România

 

Va urma…

 

img

Radu Popa

Articole similare

Investitiile active si pasive in imobiliare

Te-ai gandit care sunt diferentele dintre investitiile active și pasive in imobiliare...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Garantia de buna executie a constructiei

Garantia de buna executie a constructiei in cazul imobilelor noi este obligatorie. Dar ce faci...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa

Cum sa vinzi un imobil rapid !

Cum sa vinzi un imobil rapid și la cel mai bun preț din piață! Salut și bine te-am regăsit...

Continuați lectură
Radu Popa
de Radu Popa