Compare Listings

Ce acte trebuie sa verifici inainte de a cumpara o proprietate

Ce acte trebuie sa verifici inainte de a cumpara o proprietate

Inainte de a cumpara o proprietate, iti propun sa verifici actele acesteia. Daca nu ai timp sau pur si simplu pentru siguranta ta vrei sa delegi un profesionist sa se ocupe in locul tau atunci poti apela la experti in domeniul imobiliar care fac acest lucru zilnic. 

    1. Extrasul de carte funciara.

Reglementarea proprietatii sub forma cadastrului a fost introdusa prima data in Ardeal de catre Monarhia Dunareana (impropriu cunoscuta ca imperiul Austro – Ungar ), reglementare care a inceput sa fie implementata si in resul tarii in ultima perioada. Extrasul de carte funciara este oglinda proprietatii in Transilvania, prin urmare un extras de carte funciara curat, denota ca proprietatea pe care urmeaza sa o achizitionezi nu are probleme de natura juridica.

    2. Nomenclatorul stradal.

Fii atent la adresa proprietatii sa fie mentionata identic in extrasul de carte funciara si in actul de proprietate, in caz contrar este nevoie de o corectie care se poate face doar in nomenclatorul strazilor.

    3. Proprietati monument istoric.

In cazul in care doresti sa cumperi o proprietate care se afla pe lista monumentelor istorice, trebuie sa stii ca vanzarea monumentelor istorice are un statut special in piata imobiliara. Autoritatile au dreptul sa decida daca sunt interesate de acea proprietate monument istoric si daca o vor cumpara, indiferent daca apartine unei persone private. Multe proprietati din centrul istoric al Brasovului sunt monument istoric.

   4. Certificatul Energetic.

Certificatul energetic este obligatoriu la tranzactionarea unei proprietati. Acesta se intocmeste de catre o persoana autorizata care atesta gradul de conformare energetica pe care il are cladirea.

   5. Releveul.

Releveul este un document care se intocmeste de catre un topograf autorizat si in care se stipuleaza cotele cu toate suprafetele incaperilor. De obicei toate masuratorile se fac cu laserul iar marja de eroare este foarte mica. Este unul din putinele documente care reflecta cu exactitate suprafata proprietatii.

   6. Expertiza MLPAT.

In cazul in care proprietatea a suportat modificari de ordin constructiv, se intocmeste o expertiza MLPAT. Un inginer structurist autorizat va face toate calculele necesare din care reiese daca constructia prezinta risc seismic. Spre exemplu daca s-au demolat pereti fara valoare structurala, s-a usurat masa inertiala de nivel in favoarea intregului ansamblu structural. Acesta este un exemplu pozitiv in cazul de fata.

img

Popa Radu

  Related posts

  Cumpararea unei proprietati prin credit imobiliar

  Cumpararea unei proprietati prin credit imobiliar necesita parcurgerea unor etape simple dar...

  Continuați lectură
  de Popa Radu

  Cum stabilesti pretul de vanzare corect pentru locuinta ta

  Stabileste pretul de vanzare corect pentru locuinta ta la fel cum ar face un agent imobiliar...

  Continuați lectură
  de Popa Radu

  7 lucruri de care trebuie sa tii cont inainte sa-ti cumperi o locuinta

  Inainte sa-ti cumperi o locuinta, iti propun sa parcurgi urmatorii pasi care te vor ajuta sa faci...

  Continuați lectură
  de Popa Radu